Fortsatta upplopp i London

En möbelaffär sätts i brand i Londonförorten Croydon.
En möbelaffär sätts i brand i Londonförorten Croydon.

För tredje dagen i rad bröt på måndagen våldsamma kravaller ut på gatorna i London.

Maskerade ungdomar satte bilar och byggnader i brand i flera områden i staden.

– Det är uppenbart att polisen inte har någon kontroll, säger Aftonbladets reporter Staffan Lindberg som är på plats.

Tv-bilder från flera olika områden i London visar brinnande byggnader och bilar som stuckits i brand. I Hackney pågick kravaller under kvällen, med bland annat stenkastning mot polisen och plundring av sönderslagna butiker.

– Jag är bokstavligen två kvarter bort och det strömmar av människor med rånade gods ner för min gata. Och maskerade typer. Läskigt, säger Linnea Rutström som bor i Hackney.

Polisen tvingades backa

Tv-bilder från Sky News visar hur en polis slås till marken när en sten kastas och träffar hans sköld. Han räddas efter några sekunder undan folkmassorna av sina kollegor. Totalt skadades tre poliser i kravallerna i området, men ingen av dem allvarligt.

Flera personer berättar på twitter hur ungdomarna jagar bort polisen från området.

Vid 22-tiden på kvällen fanns bara få poliser kvar i området. Situationen hade då lugnat ner sig, men maskerade ungdomar fanns fortfarande på gatorna, rapporterar Sky News.

Sent under kvällen blossade oroligheterna upp igen, när boende i ett område försökte jaga bort ungdomarna.

– Vi skyddar våra hem. Det här är krig, säger en man till Guardians reporter Paul Lewis.

"Pågår plundringar överallt"

Aftonbladets reporter Staffan Lindberg och fotografen Peter Van den Berg är på plats i Hackney.

– Det är en väldigt märklig stämning här. Vi har åkt runt i ett ganska stort område här och alla affärer är igenbommade. Vi ser många maskerade unga män, de är maskerade med halsdukar över ansiktet och glasögon. Många har handskar också, säger Staffan Lindberg.

Vid 19.30-tiden såg Aftonbladets team hur en affär rånades.

– De samlades utanför affären, gick in och kom ut med vinflaskor och öl. Det pågår plundringar överallt. Det är uppenbart att polisen inte har kontroll över situationen, säger Staffan Lindberg.

Han beskriver att det står nyfikna och tittar på samtidigt som många människor flyr området.

På en buss från i Woolwich satt svenska Emanuel Berglund när bussen attackerades av stenkastande ungdomar.

– Full panik utbröt på bussen och folk slängde sig ned på golvet, säger han.

Oroligheterna sprider sig

Även i Lewisham, Catford och Peckham i sydöstra London förekom oroligheter på måndagen. I  Bethnal Green skadades två polisen när ett 100-tal människor plundrade en butik. Sent på kvällen sattes byggnader i brand när upploppen spreds till Croydon i södra London och Ilford i östra delarna av staden. Sky News visade bilder på hur butiker i Clapham i södra London plundrades och slogs sönder av maskerade ungdomar.

– Vi tar tillbaka skatten, säger en av dem till reportern.

Sky News reporter står mitt ibland plundrande ungdomar – och han ser inte en enda polis.

– De är någon annanstans, säger han.

Strax efter midnatt bekräftade polisen att en man har skadats efter att ha blivit skjuten under oroligheterna i Croydon.

Vid midnatt kom rapporter om oroligheter i Ealing – och i Camden har flera gator spärrats av efter att oroligheter utbrutit där. Enligt uppgifter på twitter handlar det om ungdomar som kastar flaskor och sten mot polisen.

Även i området Notting Hill i centrala London har butiksfönster krossats.

Under måndagskvällen kom även rapporter om upplopp och plundringar i Birmingham – sent natten mot tisdagen började en polisstation brinna. Sent under natten uppgav polisen att även Liverpool har drabbats av kravaller.

Storbrand i Croydon

I Croydon inträffade flera bränder under kvällen, varav en storbrand i en möbelaffär. 50 brandmän kämpade för att få branden under kontroll och förhindra spridning.

– Det är en möbelaffär som brinner och har antänt en intilliggande byggnad. Det som är bekymrande är att det ligger bredvid ett bostadsområde, säger Peter Truman från Croydon Gazett till Sky News.

Byggnaden totalförstördes i branden.

Matthew Taylor från Guardian är på plats i centrala Croydon. Han berättar för tidningen att det står flera utbrända bilar i området, och att butiker längs huvudgatan plundras. Mellan 300 och 400 människor är inblandade i kravallerna.

– Det finns inga poliser här vad jag kan se. Jag tror att det står längre bort och spärrar av området vid branden, säger han.

Publisert: