Glädjehöjning på börsen efter ny jobbstatistik

avLouise Lundström

Stockholmsbörsen gungade rejält på fredagen

Turbulensen på världens finansiella marknad fortsätter.

Fredagens svängningar har varit kraftiga.

Stockholmsbörsen inledde på minus 4,0 procent.

Men positiv amerikansk jobbstatistik fick börsen att ta ett glädjekliv uppåt – för att återigen vända nedåt vid stängning.

Det har varit svårt att hänga med i svängarna på den europeiska börsmarknaden under fredagen. Stockholmsbörsen gick dramatiskt nedåt vid öppning. Men efter bara några timmar hade raset jämnats ut. Och efter att positiv amerikansk arbetsmarknadsstatistik presenterats klockan 14.30, svensk tid, tog börsen ett glädjekliv uppåt med nästan 2 procent. Den positiva utvecklingen blev dock kortvarig och vände nedåt senare på eftermiddagen. Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått upp 0,5 procent till och Nasdaqs kompositindex sjunkit 0,9 procent.

Europas börser gick uppåt

Statistiken visade att den amerikanska sysselsättningen ökat mer än väntat. Utanför jordbrukssektorn ökade antalet sysselsatta med 117 000. Arbetslösheten i juli var 9,1 procent mot 9,2 i juni, rapporterar Dagens Industri. Uppgifterna stärkte inte bara Stockholmsbörsen. Flera av Europas ledande börsmarknader gick uppåt, om än blygsamt. Londonbörsens index FTSE 100 började på minus 3,5 procent och stod vid 14.30-tiden på minus 2,2. Efter beskedet om jobbstatistiken gick London upp än mer.

Svängningar bekräftar osäker ekonomi

Fredagens svängningar på Stockholmsbörsen beskrivs som extrema. Danske Banks chefsekonom Roger Josefsson säger till Dagens Industri att de är en bekräftelse på osäkerheten i ekonomin. Klockan 15.30 stod index för hela Stockholmsbörsen på 2,3 procent men bara en halvtimme senare var den nere på minus 0,2. Sammantaget var fredagen en klar uppgång från starten på minus 4,0 procent. Då stod det klart att delårsrapporterande Securitas och Ratos A drabbats hårdast av det börsras som pågått i nio dagar. De föll 9 respektive 8 procent.

Svag inledning

New Yorks börser stängde med stora nedgångar på torsdagen men jobbstatistiken verkade även här leda till en försiktigt positiv börsöppning på eftermiddagen, skriver Dagens Industri. Det behövs. New Yorks börser stängde på torsdagen med stora nedgångar. Även Asiens börser påverkas av oron för hur den amerikanska ekonomin ska återhämta sig. De föll fritt på fredagen. Klockan 07.20 var det regionala indexet MSCI Asia Apex på minus 4,7 procent, uppger Dagens Industri. De japanska börserna drabbades av de mest dramatiska fallen sen Mars. I Japan sjönk börsen med 3,4 procent, i Hong Kong med 4,4 procent. Även Kina, Taiwan, Kuala Lumpur och Singapore är hårt drabbade.