Facebooks jättebygge i Luleå

Publicerad 2011-05-16

Motsvarar elförbrukningen för 16 000 villor

Den amerikanska internetjätten Facebook planerar att bygga en enorm serverpark i Luleå.

Anläggningen kommer att dra lika mycket el som 16 000 villor.

– Den elräkningen skulle inte jag vilja ha, säger Inge Johansson på länsstyrelsens miljöenhet.

Det sociala nätverket Facebook fortsätter att växa. Enligt Norrländska Socialdemokraten har företaget bestämt sig för att bygga en enorm serverpark i Luleå. Totalt rör det sig om tre hallar om vardera 30 000 kvadratmeter.

Länsstyrelsen i Norrbotten sitter just nu och skriver på det förslag som det ska beslutas om i kommunfullmäktige den 24 maj. De ser i nuläget inga hinder som riskerar att äventyra projektet.

473 miljoner om året

Men det kommer inte att bli billigt. Enligt Inge Johansson på länsstyrelsens miljöenhet kommer anläggningen att förbruka lika mycket el som 16 000 villor.

– Jag får det till ungefär 473 miljoner kronor om året. Den elräkningen skulle inte jag vilja ha, säger Inge Johansson på länsstyrelsens miljöenhet.

Det är framför allt nedkylningen av serverparken som kommer att förbruka mycket el. Det är också anledningen till att man har valt just Luleå.

– Vi har ju gratiskyla under vintern. Med vårt klimat behöver man bara kyla anläggningen sex månader om året, säger Inge Johansson.

Höjer temperaturen

Men temperaturen kommer att stiga. Länsstyrelsen uppskattar att anläggningens varma ventilationsluft kommer att göra att temperaturen i närområdet stiger med en till fyra grader.

– Men med vårt klimat spelar det nog inte så stor roll, säger Inge Johansson.

50 nya jobb

Den stora satsningen kommer däremot inte att innebära särskilt många nya jobb till regionen.

– Jag har för mig att det rör sig om ett femtiotal personer som kommer att jobba där, säger Inge Johansson.

Anläggningen ska byggas på mark som ligger intill Gammelstadsviken, en fågelsjö som är klassad som naturskyddsområde.

– Det måste man givetvis också ta hänsyn till. Det får inte finnas risk för till exempel oljeläckage, säger Inge Johansson.