”Barnen kommer hem med ont i magen”

Elever på flera skolor får 20 minuter på sig att äta lunch

”En flaskhals i vardagen” På Edsboskolan i Trångsund ska 850 elever hinna äta lunch under en och en halv timme – i en matsal med plats för 370 platser. Rektor Margareta Grahn säger att det är en situation som elever och personal vant sig vid.
”En flaskhals i vardagen” På Edsboskolan i Trångsund ska 850 elever hinna äta lunch under en och en halv timme – i en matsal med plats för 370 platser. Rektor Margareta Grahn säger att det är en situation som elever och personal vant sig vid.

Max 20 minuter. Så lång tid får barnen på sig att äta lunch på flera skolor i Sverige.

– För ett barn i lågstadiet tar det tid bara att bre och hämta en macka. Min son säger ofta att han inte hunnit äta klart, säger en pappa till Aftonbladet.

AVSLÖJANDE #3: Det är trångt i Sveriges skolmatsalar. Efter att pappan hört av sig till Aftonbladets skolgranskning i morse väller tipsen in till redaktionen:

På flera skolor ska så många elever hinna få i sig mat under lunchtimmarna att personalen tvingats dela upp tiden i intervaller på 15-20 minuter.

Flera läsare skriver att det är så trångt i skolorna att elever tvingas äta maten i klassrummen för att alla ska få plats.

Dessutom måste barn på många skolor äta lunch redan klockan 10.20 för att alla ska hinna få i sig mat under lunchtimmarna.

”Stressas av personalen”

Pappan, vars barn går på Fredriksbergsskolan i Västerås, säger att han märkt att hans barn blivit mer stressade i skolan.

– Min son har själv sagt att han inte får någon lugn och ro att äta, och att han stressas av personalen att äta upp. Ofta frågar han direkt när vi ska äta för att han redan är hungrig.

När Aftonbladet når en lärare på Fredriksbergsskolan bekräftar hon att barnen på skolan har en maxtid som de får vara i matsalen.

– Ja, det finns en viss tid man får vara i matsalen.

Hur lång är den tiden?

– Det vill inte jag svara på, det får du ta med rektorn.

Vant sig vid situationen

På Edboskolan i Trångsund ska 850 elever hinna äta lunch under en och en halv timme – i en matsal med plats för 370 platser.

– Det är en flaskhals i skoldagen helt klart, säger rektor Margareta Grahn.

Var 20:e minut fylls matsalen på med nya lunchgrupper.

– Helt klart skulle jag vilja ha en större matsal. Här går 870 elever på en skola byggd för 600 och kön till skolan är lång. Men jag har inte uppfattat lunchen som ett sådant problem. Men det är sant att vi har vant oss vid den här situationen och har nog slutat att tänka på det.

Funderar på att flytta barnen

För pappan i Västerås har barnens stress gjort att han börjat fundera på att flytta dem till en friskola i området där han tror att de skulle få en mer harmonisk miljö.

– Barnen säger ju att de har ont i magen när de kommer hem. Jag har själv lunch på 30 minuter på mitt jobb och jag tycker att det är för lite. Men samtidigt har de ju alla sina kompisar här. Det är en frustrerande situation, helt klart.

”Inget stort problem”

Fredriksbergsskolans rektor, Barbro Ridman, bekräftar att det handlar om 20 minuter, men menar att det generellt sett inte är ett problem eftersom många elever äter på tio minuter.

–  Vissa dagar kan det vara ett problem. När det till exempel är tacos där man ska ta många ingredienser. Då kan det vara lite att de från köket ropar “nu måste ni äta färdigt” eller “skynda nu kommer de andra”.

– Hade vi haft en större matsal så hade fler kunnat äta samtidigt. Sedan är vi också begränsade av tiden, det finns ett beslut i Västerås stad att man ska äta lunch mellan 11-13, då måste vi anpassa oss till det.

– Men jag upplever inte att det är ett jättestort problem, säger Barbro Ridman.

Skolgranskning
Publisert: