Jakten avbryts - vargen vilar

Jakten på den förirrade vargen i Helsingborg har lagts ned.

Vargen uppges nu ha gått in i skogen för att vila.

Så nu avbryter polisen och länsstyrelsen sina försök att fånga in vilddjuret.

Dramat slutade lyckligt, då vargen utan att behöva fångas in, självmant gav sig tillbaka till skogen och lade sig för att sova vid lunchtid, uppger TT.

"Vargar är smarta"

Länsstyrelsen vill påpeka att man aldrig haft för avsikt att döda vargen, utan söva den för att föra den till ett mer lämpligt ställe. Men räknar man med att den naturligt ska bege sig hemåt igen.

– Vargar är smarta. Så den här vargen tar sig nog en funderare på om det inte är dags att börja vandra hem igen när den har vaknat, säger Lasse Carlsson, besiktningsman och kvalitetssäkrare hos länsstyrelsen i Skåne till TT.

Larmet kom i morse

Strax innan åtta i morse fick polisen det första samtalet om vargen och efter det fick polisen in mängder av samtal. Vargen uppgavs röra sig omkring Berga militärområde och Pålsjöskog.

– Den beskrivs som stor. Vi har inga uppgifter om att den närmat sig människor, men den verkar stressad, säger Marie Persson på Skånepolisen tidigare i dag.

”Utgjorde fara för människor”

Länstyrelsen bekräftade att man arbetade ihop med djursjukhuset och polisen för att försöka fånga in vargen.

– Vad vi vet har vargen inte åstadkommit någon skada, men eftersom den rör sig i ett område med tung trafik utgör den en fara både för människor och för sig själv, säger Nils Carlsson, rovdjursansvarig vid Länsstyrelsen i Skåne län på hemsidan.

Varifrån vargen kommer är i nuläget oklart. Men det kan vara samma varg som rört sig i Skåne i några dagar.

– Den verkar ha grävt sig ut från militärområdet. En rovdjursexpert är på väg dit och har fått tillstånd att söva den. Men det rör sig inte om någon skyddsjakt, den har inte rört några människor, sa Helena Zimmerdahl på länsstyrelsen i Skåne.

Vet du mer? Har du bilder eller video?
Publisert: