Vålnaden bin Ladin död - men al-Qaida lever vidare

Terrororganisationen har redan flera grenar

Med Usama bin Ladin dör också myten om terroristen som USA aldrig lyckades fånga. Vålnaden som år efter år gäckade världens supermakt.

Men även om Usama bin Ladin är död så lever hans skapelse al-Qaida vidare.

Genom åren har det ibland verkat som bin Ladin haft nio liv.

Han undgick att dödas när president Bill Clinton skickade tomahawkrobotar mot hans läger i Afghanistan 1998 som hämnd för ambassadattackerna i Nairobi och Dar-es-Salaam.

George W Bush lyckades aldrig leverera bin Ladin trots sitt löfte om "dead or alive". På något mystiskt sätt lyckades saudiern slinka ur USA:s grepp vid Tora Bora grottorna i jakten efter attackerna den 11 september 2001.

Historierna om hur det gick till är lika många som fantasifulla och har bidragit till att bygga myten om vålnanden bin Ladin.

Sedan flykten från Tora Bora finns det inga bevis för att han setts någonstans. I nästan tio år har bin Ladin och hans andreman Ayman al-Zawahiri lyckats hålla sig undan.

Ljudanalys

Ingen har ens helt säkert kunnat säga att bin Ladin fortfarande varit vid liv. De enda bevisen för detta har varit de ljudband som med ojämna mellanrum landat på nyhetsredaktionen hos tv-kanalen al-Jazira för att sedan vidarebefodras över världen. Banden innehöll hot och retfulla uppmaningar till USA. CIA hävdade efter ljudanalys att det verkligen var bin Ladin som talade.

Men ingen har vetat var han gömt sig. Spekulationerna har hela tiden handlat om att det varit i en grotta i de otillgängliga bergstrakterna i gränslandet mellan Pakistan och Afghanistan.

USA har ett flertal gånger efter tips attackerat hus i gränsområdet från obemannade bombplan. Men bin Ladin har aldrig varit där han påståtts vara.

Förrän nu. Då är det inte i en grotta utan i ett bekvämt bostadshus mindre än tio mil från Pakistans huvudstad.

al-Qaida var bin Ladins skapelse. Med sitt hat mot USA och sina terrordåd lyckades han inspirera radikala muslimer runtom i världen. Ju mer USA jagade honom utan att lyckas desto större blev han.

Terrorplanering

Terrorattackerna i New York den 11 september 2001 gav honom status som världens farligaste terrorist. Men bin Ladins styrka var inte att planera attacker utan att fungera som inspiratör och visionär. Terrorplaneringen skötte andra.

Hjärnan bakom 11 septemberdåden var Khaled Sheik Muhammed, nu fånge på Guantanamo, som först hade stora problem att övertyga bin Ladin om operationens storhet. Men det var bin Ladin som blev de radikala muslimernas hjälte när han lyckades tvinga supermakten på knä på dess eget territorium.

bin Ladin må vara död men al-Qaida är i högsta grad levande. Både som idé och organisation.

Tusentals radikala islamister runtom i världen bär bin Ladins budskap vidare.

Sedan flera år har mycket av planeringen av terrordåd flyttat från bin Ladins grupp till andra grenar av al-Qaida. Mest aktiv i dag är al-Qaida på den Arabiska halvön, en sammanslagning av grupper i Jemen och Saudiarabien. Den leds av blad andra Anwar al-Awlaki, en muslimsk präst som föddes i New Mexico, länge levde i USA och är både amerikansk och jemenitisk medborgare.

Kalsongbombaren

Han tränade den så kallade kalsongbombaren, Umar Farouk Abdulmutallab, som på juldagen 2009 när hans plan var på väg att landa i Detroit, försökte spränga en bomb som han gömt i sina underkläder.

al-Qaida på Arabiska halvön ligger bakom även andra spektakulära försök och framstår i dag som den farligaste grenen.

al-Qaida i Nordafrika spelar en mer och mer aktiv roll. Bland annat kidnappar de utlänningar och begär höga lösensummor.

Organisationen al-Shabaab i Somalia verkar ha ett nära samarbete med al-Qaida och bistår med träningsläger och annat.

Dödskjutningen av bin Ladin är mer en triumf för president Barack Obama än sista spiken i al-Qaidas kista.

Spöket bin Ladin är död men den islamska terrorismen lever vidare.

avWolfgang Hansson