”Vi fick honom”

Obama såg attacken live – i Vita husets krigsrum

Här ser Barack Obama när Usama bin Ladin dödas.

En order som presidenten själv gav.

Få visste om attacken – men de som visste följde den i realtid.

– Det var det mest ångestfyllda jag upplevt i mitt liv, säger John Brennan, Vita Husets antiterrorexpert.

USA:s president Barack Obama spelar golf på förmiddagen. Men för pressfotograferna som fotar honom på väg in i Vita huset visar han inte en min och ingen kan ana att det ska bli en historisk dag.

Väl därinne inne hålls ett möte med vice presidenten Joe Biden, utrikesminister Hillary Clinton och topparna inom det nationella säkerhetsrådet. De går igenom de slutliga förberedelserna för det topphemliga tillslaget.

Plötsligt står det klart. Nu är det dags. Usama bin Ladin ska oskadliggöras.

Kort senare sätter sig elitstyrkan Navy Seals Team six tillrätta i helikoptrarna för att flyga mot bin Ladins gömställe i Pakistan.

Sköts upp i ett dygn

Samtidigt sätter sig president Barack Obama än en gång ner i rummet kallat ”Situation room”, i Vita huset. Nu ska han få se om detta är ytterligare ett amerikanskt misslyckande i jakten på bin Ladin. Eller om flera års krig och kartläggning ska ge resultat.

De få som vet om attacken följer den i realtid.

Efter drygt 40 minuter är attacken i huset över. Terrorledaren Usama bin Ladin är död. Hillary Clinton sätter handen för munnen och Barack Obama vänder sig till sina rådgivare efter att ha följt militäroperationen som filmades via soldaternas hjälmkameror och sänts via satellit till Vita Huset och utbrister:

– Vi fick honom.

Attacken mot Usama bin Ladin skulle ha ägt rum 24 timmar tidigare, uppger Daily Telegraph. Men planen fick ställas in på grund av att vädret var för bra, helikoptrarna skulle inte ha kunnat flyga in obemärkta i det klara vädret.

”Otroligt nervöst”

Obama följde hela tiden attacken från Vita huset.

– Jag vill inte gå in på exakt hur, men vi kunde följa händelsen direkt. Det var otroligt nervöst och det var ganska tyst när vi väntade på nyheter. Minuterna kändes som dagar och presidenten var mycket fokuserad på vår personals säkerhet, säger John Brennan, Vita husets antiterrorexpert, vid en presskonferens.

– Det var det mest ångestfyllda jag upplevt i mitt liv.

Det är en enorm kartläggning som ligger bakom de tillslag som bevittnas från Vita huset.

För fyra år sedan intresserade sig underrättelsetjänsten för en man som klassades som kurir och antogs var en av Usama bin Ladins närmsta män.

Men länge visste man inte mannens riktiga identitet eller i vilket område han verkade. Men Guantánamo-fångar gav dem värdefull information.

Och i höstas kom genombrottet. Spaningarna ledde till Abbottabad – och slutligen kunde mannen knytas till trevåningshuset i Bilal Colony.

Inga vanliga bodde där

Huset blev toppintressant. Murarna, insynsskyddet och byggnadens utförande tydde på att det inte var en vanlig villa med vanliga människor.

Underrättelsetjänsten kunde efter kartläggning konstatera att huset med största sannolikhet uppförts för att gömma en ”toppterrorist”. Ett tillslag började förberedas och soldaterna specialtränades. I fredags tog Obama det yttersta beslutet: genomför räden.

Då hade presidenten fått se bildbevis på att Usama bin Ladin gömde sig bakom de höga murarna som omgärdar huset, enligt källor till amerikanska tidningar.

Det var en samlad president som i sitt efterföljande tal till landet sa:

– Bin Ladins död markerar den mest betydande insatsen hittills i vår nations strävan att besegra al-Qaida.

– Tack. Må Gud välsigna er. Och må Gud välsigna USA.

Publisert:

Ämnen i artikeln