Bachmann segrare i testvalet

Konservativ stjärna kan bli Obamas utmanare

DE VILL UTMANA OBAMA Från vänster: Rick Santorum, Herman Cain, Ron Paul, Mitt Romney, Michele Bachmann, Tim Pawlenty, Jon Huntsman, Newt Gingrich.
DE VILL UTMANA OBAMA Från vänster: Rick Santorum, Herman Cain, Ron Paul, Mitt Romney, Michele Bachmann, Tim Pawlenty, Jon Huntsman, Newt Gingrich.

Vem ska utmana Barack Obama i amerikanska presidentvalet nästa år?

Svaret kan vara Tea party-rörelsens Michele Bachmann.

Hon vann lördagens republikanska testval i Iowa som kan vara en viktig värdemätare.

Rick Perry är storfavorit.
Rick Perry är storfavorit.

Den amerikanska valrörelsen är nu igång. På lördagen hölls det första amerikanska testvalet för de republikanska kandidaterna i staden Ames, Iowa.

– Det här är det första valet som görs inför presidentvalet 2012. Det är väldigt få som röstar och det är inget primärval, utan en så kallad "straw poll" som är en omröstning utan bindande resultat, säger Anders Hellner, USA-expert vid Utrikespolitiska institutet.

De kandidater som ligger lågt i opinionsmätningarna måste prestera bra i testvalet, annars kan de få svårt att finansiera sin valkampanj – och tvingas kasta in handduken.

Och vann gjorde Michele Bachmann, som gjort sig ett känt namn som högerpopulistisk kandidat för den mycket konservativa Tea party-rörelsen.

Fördel Romney

Den som inför valet ledde opinionsmätningarna var den förre Massachusettsguvernören och miljardären Mitt Romney.

– Han kandiderade i förra presidentvalet och förlorade så det är inte alls säkert att det kommer gå bra för honom den här gången heller, säger Anders Hellner, USA-expert vid Utrikespolitiska institutet.

På torsdagskvällen fick den statsmannalike Romney konkurrens om uppmärksamheten när kandidaterna möttes i en direktsänd tv-debatt, som hettade till i ordväxlingen.

Inte minst var förre Minnesota- guvernören Tim Pawlenty på krigsstigen. Han har beskyllts för att vara mesig, men gick då till attack mot valvinnaren Michele Bachmann. Han anklagade henne bland annat för att ljuga. Hon röt då tillbaka och förolämpade Pawlenty genom att säga att han "liknar Obama".

"Dödsguvernören" kandiderar

Romney höll sig tyst under striden och log överlägset när han fick kritik för att inte ha varit mer aktiv i debatten om skuldtaket.

– Jag är inte president nu, även om jag gärna hade varit det, sa han.

På lördagen gav sig ännu en stark utmanare in i leken när Texasguvernören Rick Perry offentliggjorde att han tänker kandidera. Som guvernör har Perry satt historiskt rekord i antalet verkställda dödsdomar.

– Perry är en väldigt konservativ herre och om någon som han skulle få ett bra resultat i testvalet ger det en fingervisning om vilket håll vindarna blåser, säger Anders Hellner, och fortsätter:

– De flesta av de republikanska kandidaterna är mycket konservativa och har värderingar som ligger långt bortom vad Kristdemokraterna skulle kunna uttala sig om i Sverige.

Sarah Palin – en joker?

En joker kan vara Tea Party-rörelsens frontfigur Sarah Palin, den tidigare Alaskaguvernören som hittills varken har sagt bu eller bä om huruvida hon ställer upp.

När hon utsågs till republikansk vicepresidentkandidat 2008 reagerade hon med stor förvåning, men i våras avslöjades det att hon målmedvetet hade arbetat för att få posten.

– Jag tror ändå inte att hon kommer kandidera, säger Anders Hellner.

Publisert: