Morden på Utøya

Minst 85 döda i vansinnesdådet

NYHETER

Räddningsmanskap ska fortsätta sökandet efter saknade efter massakern – både i vattnet och på land

Utklädd till polis, missänks Anders Behring Breivik ha kallat till sig flera ungdomar på Utøya utanför Oslo och började skjuta vilt.

Polisen uppger på lördags eftermiddagen att minst 85 personer dödats på ön.

På lördagsmorgonen befann sig Aftonbladets utsända i en båt utanför Utøya och kunde rapportera om fasansfulla syner.

– Räddningstjänsten håller på att lasta in kroppar, och dykare dyker kring ön där det ligger flera döda i vattnet, säger tidningens reporter på plats Mattias Carlsson.

Norska Arbetarpartiets ungdomsförbund har i helgen hållit läger på Utøya strax utanför Oslo. Ungefär 560 ungdomar medverkade på lägret.

På fredagseftermiddagen utbröt häftig skottlossning, när en person utklädd till polis började skjuta omkring sig med ett automatvapen.

Den falske polisen ska ha berättat att han var på väg till ön för att utföra rutinuppdrag efter terrorangreppet i Oslo.

"Han jublade"

21-åriga Nicoline Bjerge Schie berättar för den norska tidningen Dagbladet om skottlossning med tio sekunders mellanrum i nästan en timmes tid på Utöya och om hur gärningsmannen passerade tätt intill henne och hennes vänner när de hukade bakom klipporna.

– Vi hörde att folk blev skjutna precis intill oss, men vi kunde inte springa fram och hjälpa dem. Han kom efter dem, men vi kunde inte riskera att avslöja oss själva. Vi hörde hans steg precis över huvudet på oss vid flera tillfällen, berättar hon för Dagbladet.

Precis vid deras gömställe sköts flera personer och några föll i vattnet. Hon såg inte gärningsmannen, men hörde honom.

– Han ropade, jublade, och kom med flera segerrop.

Vittnen på plats berättar för NRK att mannen kallade till sig flera personer.

– Detta är bara början, ska han ha sagt.

Därefter avrättade han dem.

Dyker efter kroppar

Aftonbladets utsända befann sig på lördagsmorgonen i en båt utanför Utøya där polisen under lördagsmorgonen fortsatte att transportera kroppar bort från ön och dyka efter döda i vattnet.

– Kropparna ligger kvar i stort sett som de låg i går, de är täckta av vita säckar. Räddningstjänsten håller på att lasta in dem, och dykare dyker kring ön där det ligger flera döda i vattnet, säger Mattias Carlsson.

– Man ser tydligt att de flesta döda är ungdomar, säger han.

Mini-ubåtar sattes också in sökandet under lördagsmorgonen.

På ön finns spåren kvar efter den desperata flykten bort från ön.

– Det ligger en massa klädesplagg slängda runt om på ön, klädesplagg som folk har kastat av sig innan de försökt simma från ön, säger Mattias Carlsson.

– Det man också ser är övergivna tält, tält som har rasat ihop, spår av kläder och andra personliga tillhörigheter, säger han.

På ett hotell i närheten av ön har ett kriscentrum upprättats för de anhöriga.

– Där är det verkligen tragedi. Människor går runt i de kläder de hade på sig när de simmade från ön, med täcken på sig från hotellet för att värma sig, säger Mattias Carlsson.

Skytten gripen

Polisen fick larmet från ön klockan 17.27 på fredagskvällen. Precis efter klockan 19 grep polisen en misstänkt skytt.

Han har, enligt polisen, aldrig varit anställd av polisen.

Under fredagskvällen genomförde den norska polisen en husrannsakan i den misstänkte 32-åringens lägenhet, rapporterar VG.

Polisen har bekräftat att den gripne mannen även har kopplats även till bomben i Oslo.

Ett vittne berättar för norska Dagbladet att han har sett en man i polisuniform vid regeringsbyggnaden innan explosionen.

– Den uniformerade mannen satte sig i en brun eller beige, ljus, bil. Större än en skåpbil. Två minuter senare smällde det, berättar vittnet för Dagbladet.

Polisen fruktade efter dådet att det kunde finnas bomber på Utøya, och genomsökte under hela fredagskvällen området. Under tiden tilläts inte räddningsmanskapet att gå in på ön. Senare hittades odetonerade sprängladdningar på ön. Enligt NRK ska de ha hittats i en bil som misstänks tillhöra den misstänkte Anders Behring Breivik.

”Känner djupt deltagande”

Enligt svenska SSU kan det finnas svenskar på lägret.

– Vi håller på att utreda det för fullt just nu, säger Marcus Strinäs, SSU:s pressekreterare på fredagen.

Många inom SSU är nära kompisar med AUF:s medlemmar, berättar Jytte Guteland för TT.

– Vi känner ett djupt deltagande och många är oroade, säger hon.

Jens Stoltenberg skulle själv ha hållit tal på lägret på lördagen. Under fredagen, bara timmar innan vansinnesdådet, talade Gro Harlem Brundtland på lägret.

Utøya ligger strax väster om Oslo, i Tyrifjorden i Buskerud.

Sveriges ambassadör i Oslo har avbrutit sin semester för att leda arbetet på ambassaden men bara en handfull svenskar har ringt till svenska UD och ambassaden.

– Vi har fortfarande inte fått några uppgifter om att svenskar är  skadade eller döda och står i kontinuerligt kontakt med vår ambassaden, säger Miriam Mannbro, presstjänst UD.

– Vi rustade för att det är många svenskar i Oslo men har bara fått en handfull samtal till vår konsulära linje och vår ambassad. Vi kan inte utesluta att svenskar har drabbats.

ANNONS EXTERN LÄNK

BLACK FRIDAY: Massor av rea på populär elektronik. Robotdamssugare, hörlurar, TV. Passa på att köp innan de tar slut

Webhallen

Följ utvecklingen direkt – med Aftonbladets Anna Alexandersson och på Twitter:

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Morden på Utøya

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik

Norge