”En nationell tragedi”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Utøya var paradiset som förvandlades till ett helvete.

Det sa Norges statsminister Jens Stoltenberg när han kallade till presskonferens på lördagsmorgonen i Oslo.

– Det som har hänt är en nationell tragedi.

Norges statsminister Jens Stoltenberg höll på lördagsmorgonen tillsammans med justitieminister Knut Storberget en presskonferens i centrala Oslo.

– Det som hände på Utøya är en nationell tragedi. Inte sedan andra världskriget har Norge drabbats så hårt. Minst 80 unga människor har mist livet och vi har även förlorat flera medarbetare vid regeringskansliet, sa Jens Stoltenberg på presskonferensen som Aftonbladet närvarade.

Paradis som blev till helvete

Det var i går som den gripne mannen Anders Behring Breivi, 32, misstänks ha åkt ut till ön utklädd som polis, och öppnat eld mot de ungdomar som samlats på de norska socialdemokraternas läger på Utøya.

Statsminister Stoltenberg berättade att han och regeringen känner djup med de drabbade och deras familjer.

Regeringen ska nu göra allt för att hjälpa de överlevande.

– För mig är Utøya mitt ungdomsparadis, som i går förvandlades till ett helvete. Nu måste vi stötta alla de i sorg, säger Jens Stoltenberg.

Flaggorna vajar i dag på halvstång i Oslo och Norge för att hedra de döda.

Känner själv flera av de skadade

Norges regering kommer under dagen att träffas för att diskutera hur krisen ska hanteras. Statsministern berättade även att han vill besöka Sundvolden och träffa de drabbade och deras familjer för att visa sitt stöd inför tragedin vid Utøya.

Jens Stoltenberg har själv besökt ön och socialdemokraternas ungdomsläger sedan 1994.

Statsministern vill inte kommentera vilka som blivit skadade vid regeringskansliet, men berättar att han känner flera av dem.

Stoltenberg ser attentatet som ett angrepp mot hela det norska öppna demokratiska samhället och och säger att alla tillgängliga resurser läggs på utredningen för att ta reda exakt vad som har hänt.

Oslo centrum avspärrat

– Vi vill inte spekulera om händelsen eller om eventuellt motiv. Det är viktigt att polisen får fortsätta sin utredning, säger Stoltenberg.

Justitieminister Knut Storberget:

– Vi har satt in alla tillgängliga resurser i kartläggningsarbetet för att få fram så mycket information som möjligt som kan hjälpa polis och domstol att ställa de ansvariga bakom dådet till rätta, säger han.

Stora delar av centrala Oslo är i dag avstängt och militär patrullerar avspärrningarna.

Statsministern poängterar dock att regeringen fortfarande fungerar, trots att regeringsbyggnaderna skadades.

– Vi uppskattar allt stöd som vi fått av våra grannländer, de nordiska länder och andra länder runt om i Europa och världen, säger Jens Stoltenberg.

Publicerad: