Morden på Utøya

Kan ondskan slå till här?

Av: 

Mikael Löfström

NYHETER

Experter om risken för liknande dåd i Sverige

Är svenska högerextremister kapabla till liknande dåd?

Hur stor är risken att psyksjuka kan inspireras till vansinnesdåd här?

Aftonbladet har frågat experterna.

Efter dåden i Norge ligger det nära till hands att göra jämförelser med Sverige – kan vi också drabbas?

– Den ideologiska miljön kan alltid göra att människor utför sådant här. Eftersom de upplever att de lever under ett ständigt hot. Det laddar de här människorna med att de måste göra något åt det, säger Ulla Ekström von Essen, docent i idéhistoria vid Södertörns högskola.

Hur stor är risken att något liknande inträffar i Sverige?

– Risken är väldigt personberoende, snarare än ett strukturellt hot. Men det kan alltid vara en enstaka person som är beredd att göra det, säger Ulla Ekström von Essen.

Ett vansinnesdåd

Daniel Poohl, chefredaktör och ansvarig utgivare på tidsskriften Expo, som bevakar högerextremism, är skeptisk till att liknande dåd kan inträffa i Sverige.

Han pekar på att detta verkar vara en enskild mans vansinnesdåd, snarare än en organiserad aktion från en extremistisk gruppering.

– Det finns ett fåtal individer som fantiserar kring de här sakerna. Men inte i närheten av de ofattbara proportioner som det här har tagit, säger Daniel Poohl.

”Kan inte vara rädda”

Enligt Per-Olof Michel, överläkare vid Kunskapscentrum för katastrofpsykiatri vid Uppsala universitet, är de psykologiska mekanismerna enkla i fråga om risken för svenska ”copycats” – det kan trigga andra. Men han tycker inte att allmänheten ska vara orolig för ett liknande vansinnesdåd i Sverige.

– Människor kan inte gå omkring och vara rädda. De som är satta att vara vaksamma, skolpersonal och polisen till exempel måste vara vaksamma på tendenser hos sådana här människor, säger han.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik