Kons hämnd – efter döden

NYHETER

Tog livet av glupsk varg med sitt örhänge

1 av 3 | Foto: GAPADE EFTER FÖR MYCKET Först misstänkte man att vargen körts ihjäl av en bil. Men sen uppdagades den gruvliga sanningen.

Den norska bondens ko blev uppäten av en varg.

Men säg den lycka som varar för evigt.

Efter måltiden dog vargen – av kons öronmärke.

När den döda vargen påträffades i ett dike i norska Grue misstänkte man först att den blivit överkörd. Av rutinskäl skickades tiken

ändå till Veterinärinstitutet i Trondheim där man undersökte dödsorsaken närmare.

– Genom obduktion av döda vargar skaffar vi oss kunskap som vi kan ha nytta av i förvaltningen av vargbeståndet, säger Terje Bø, chef vid Naturförvaltningen till norska Verdens gang.

Hål på tarmen

På obduktionsbordet upptäckte veterinären att vargen dött av att hon ätit en ko. Den glupska vargen hade – förutom att tugga i sig själva kossan – även ätit upp dess öronmärke i plast. Märket hade fastnat och gjort hål på tunntarmen.

– Vi har en gång tidigare hittat sådana rester av ett får i magen på en varg. Det var en varg som sköts i Rendalen just därför att den dödat fåret, så det var ingen överraskning. Den här upptäckten är mer ovanlig. Öronmärken för nötkreatur är också större än öronmärken för får, säger Terje Bø.

En till saknas

Öronmärket tillhör en ko som tillhörde bonden Øystein Sørby. Han säger att han har observerat varg på flera platser i det område där hans kor betar och utöver den kviga vars öronmärke hittades i vargen så saknar han ytterligare en ko.