Putin: – USA är som en parasit

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ryske premiärministern sågar USA:s finanspolitik

Barack Obama och Vladimir Putin.
Foto: AP/Scanpix
Barack Obama och Vladimir Putin.

USA ser ut att rida ut den ekonomiska stormen och undvika statskonkurs då representanthuset röstade igenom budgetkompromissen.

Då tar ryske premiärministern Vladimir Putin fram storsläggan.

– De agerar som en parasit, säger han.

Ännu är det svårt att utse vilka av Demokraterna eller Republikanerna som politiskt gått vinnande ur uppgörelsen om den amerikanska ekonomiska politiken.

Klart är att världsekonomin ser ut att undgå en ny rejält kännbar kris.

Sågas av Putin

Det är däremot något som inte imponerar på Rysslands före detta president, numera premiärministern Vladimir Putin.

Han sågar den amerikanska ekonomipolitiken jäms med fotknölarna och kritiserar hårt att landet drar på sig stora skulder och därigenom hotar en global stabilitet.

– Landet lever i skuld. De lever inte på egna medel utan lägger över ansvaret på andra länder och agerar då som en parasit, säger han enligt AFP.

Den ryske premiärministern insinuerade också att USA med vilje försöker få landet att hamna i kris då dollarn skulle försvagas och det skulle skapa ”bättre möjligheter att exportera varor”.

– Men de hade nog med sunt förnuft och ansvar för att undvika att fullgöra sina betalningar, tillägger han.

Inte tillräckligt

Putin klagade även på att den uppgörelsen som president Obama gjort med Republikanerna och som nu ska upp för omröstning i senaten och representanthuset inte är tillräcklig.

– Den är inte bra totalt sett, eftersom det egentligen bara försenar ett införande av en mer systematisk lösning, säger Putin.

Något som kanske även den amerikanska presidenten håller med om.

– Är det här det avtal jag ville ha? Nej, sa Obama nämligen själv vid en presskonferens.

Ingen omröstning

Under natten mot tisdag svensk tid röstade representanthuset igenom budgetförslaget som därefter ska gå till nästa instans.

Senaten ska genomföra sin omröstning i dag, och budgetkompromissen måste finnas hos president Obamas samma dag. Har inte han signerat den då slår automatiska nedskärningar in.

Publicerad: