Här sitter mördaren

Reporter: Carina Bergfeldt

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Så här ser det ut i en av cellerna på anstalten.

ØSTERÅS. Det byggdes som kvinnofängelse.

Förvandlades under andra världskriget till koncentrationsläger.

Och är numera hem för Norges mest avskydda man.

Här är Anders Behring Breiviks nya bostad – Ila fengsel.

Den ensamma grå skåpbilen med tonade rutor kom rullandes tjugo minuter över åtta i går kväll in i ett regnigt Østerås, ett par mil utanför Oslo.

Klockan 20.20 var den framme.

Vid Ila fengsel.

Ringerike ovärdigt

Först skulle högsäkerhetsfängelset Ringerike hysa massmördaren. Men den anstalten har utsikt över Utøya, där Breivik mördade 68 ungdomar, och det avslogs – som ovärdigt. Nu blir 32-åringen, Norges värsta massmördare genom tiderna, en av Ilas över 100 intagna.

– Han misstänks ha begått det värsta brott man kan begå. Men vi ska göra vårt bästa för att han inte ska utsättas för några övergrepp, säger Knut Bjarkeid, direktör för fängelset, till Aftonbladet.

Får sova i säng

Som alla andra fångar började Breiviks vistelse med kroppsvisitering.

– Vi har fått uppgifter att han har tagit steroider, så det finns sjukvårdspersonal på plats. Men jag tror att han är rätt trött. Han får nu för första gången en riktig säng att sova i, säger Bjarkeid.

Säkerheten runt den nyanlände är rigorös. Under kommande veckor får han bara träffa avdelningens vakter, en präst, en sjuksköterska och sin advokat.

Man har även bevakning dygnet runt för att hindra att han försöker ta sitt eget liv.

Sju kvadratmeter

– Han kommer att tillbringa den största delen av tiden i sin cell, ett sju åtta kvadratmeter stort rum med vita väggar, grått golv, en säng, skrivbord, bokhylla, toalett och handfat. Den enda rutinen är att han inte kommer att ha någon rutin.

Anders Behring Breivik har varken tillgång till tidningar, brev, besök eller tv. Däremot till anstaltens bibliotek där han får låna böcker.

– Han får ge en beställning och sedan får vi se om det är möjligt att låta honom läsa de böcker han vill.

Publicerad: