Var är du, Reinfeldt?

Publicerad 2011-07-30

Tusentals ville hedra terroroffren – men statsministern dök aldrig upp

Tusentals människor samlades i går på Sergels torg i Stockholm för att hedra offren för terrorattentatet i Norge.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt närvarade inte.

– Han var välkommen, säger SSU:s ordförande Jytte Guteland.

Ett telefonsamtal till Jens Stoltenberg, ett fem minuter långt uttalande dagen efter attacken. Sedan har det varit tyst från Fredrik Reinfeldt. Han har inte närvarat vid minnesgudstjänsterna i Norska kyrkan i Stockholm eller i domkyrkan i Oslo. Vid ljusmanifestationen på Sergels torg i går, där tusentals människor höll en tyst minut för offren, valde han återigen att utebli.

Fått massiv kritik

Fredrik Reinfeldts tystnad och osynlighet har mötts av massiv kritik och jämförts med hur Norges statsminister Jens Stoltenberg agerat efter terrorattacken. Det sätts också i relation till att USA:s president Barack Obama besökt Norges ambassad för att personligen beklaga tragedin.

”Inte haft möjlighet”

– Han hade inte möjlighet att närvara vid manifestationen, men Beatrice Ask var där, säger Markus Friberg, pressekreterare åt Fredrik Reinfeldt.

Vad gjorde Fredrik Reinfeldt under tiden?

– Han är upptagen på annat håll och hade inte möjlighet att delta.

Var befinner han sig?

– Han är inte i Stockholm. Av säkerhetsskäl kan jag inte berätta mer än så.

Är han i tjänst?

– Han är alltid i tjänst. Ibland gör han saker som vi inte kan berätta om och jag kan inte berätta var han befinner sig, säger Markus Friberg.

Har han blivit avrådd från att närvara, till exempel av säkerhetsskäl?

– Den frågan har aldrig blivit aktuell på grund av att han inte är i stan och inte kunde närvara.

Jytte Guteland, ordförande i SSU som arrangerade manifestationen, säger till Aftonbladet att hon gärna hade sett Fredrik Reinfeldt närvara. En inbjudan har också gått ut till Moderaterna. Däremot har hon valt att inte gå ut med någon personlig inbjudan till någon partiordförande.

Var välkommen

– När vi valde mellan vilka vi skulle bjuda in för att tala, ville vi ha personer med olika perspektiv. Vi valde att inte bjuda in någon partiordförande att tala eftersom vi då skulle

behövt bjuda alla. Det skulle ha tagit för lång tid, säger hon.

– Men vi har skickat en inbjudan till moderaterna. Fredrik Reinfeldt var välkommen att komma på manifestationen, säger hon.