Hellsborn (SD) kvar i Migrationsdomstolen

Reporter: Sofia Roström Andersson

Publicerad:

Skrev blogginlägg om att han delade Breiviks åsikter

Det är massinvandringens fel att Anders Behring Brevik blev mördare, skrev Sverigedemokraten och kommunpolitikern Erik Hellsborn i sin blogg. 

Trots det får han sitta kvar som nämndeman i Migrationsdomstolen.

Erik Hellsborn.
Erik Hellsborn.

Två dagar efter terrordåden i Norge skrev Erik Hellsborn, Sverigedemokratisk politiker från Varberg, ett mycket uppmärksammat blogginlägg.

Kvar i Migrationsdomstolen

”I ett norskt Norge, där 68-vänsterns befängda drömmar om ett mångkulturellt samhälle inte slagit rot hade denna tragedi aldrig hänt”, skrev han bland annat.

I dag blev det klart att han får fortsätta som nämndeman i Migrationsdomstolen.

– Han kommer att sitta kvar, säger Margareta Åberg, chef för förvaltningsrätten i Göteborg, som hade ett samtal med Hellsborn under eftermiddagen.

”Krävs väldigt mycket”

– Det viktiga i uppdraget är att man som nämndeman inte uppträder eller uttalar sig så att allmänheten uppfattar att man har förutfattade meningar som slår igenom i dömandet.

Margareta Åberg har gjort bedömningen att så inte är fallet när det gäller Hellsborn. Hon säger att det krävs väldigt mycket för att låta en nämndeman gå.

– Kravet är att man ska vara uppenbart olämplig. Jag kan inte dra slutsatsen att han är uppenbart olämplig för uppdraget. Han avser att hålla låg profil och bloggen är stängd på obestämd tid, säger hon.

”Ingen blixt från klar himmel”

Erik Hellsborn skrev också:

”Massakern i Norge må vara det värsta våldsdådet som Skandinavien sett sedan andra världskriget, men det är ingen blixt från klar himmel. Detta är vad mångkulturen gör, den skapar konflikter mellan människor, leder till hat, våld och en allmän brutalisering av samhället.”

”Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde.”

Ville försvara sig

När Aftonbladet pratade med honom om inlägget ville han försvara sig.

– Många tror att jag fråntar Breivik skulden för hans handlingar, det gör jag inte. Jag hoppas att Breivik döms till lagens hårdaste straff, sa han.

– Poängen med det jag skrev var att visa på de negativa konsekvenser som ett mångkulturellt samhälle har. Mångkultur skapar splittringar och en brutalisering av samhället där det skapas konflikter mellan olika etniska och kulturella grupper.

Partiet har tidigare meddelat Hellsborn att de inte står bakom hans analys.

Publicerad: