Här slår ligan till

avPelle Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Trion är 200 år tillsammans – I går åtalades de för fem bankrån

1 av 3 | Foto: POLISEN
Ligan misstänks för ett rån mot Forex växlingskontor i Helsingborg i oktober 2007. De sprängde sig in i lokalen och ett flertal skott avlossades med automatvapen. Bytet blev 2 127 700 kronor.

HÄSSLEHOLM. Tillsammans är trion nästan 200 år.

I går åtalades ”Gubbligan” för fem väpnade bankrån – och förberedelse till ytterligare fyra grova rån.

– Jag är övertygad om att de är skyldiga till betydligt mer, men jag kan inte bevisa det, säger åklagare Pär Andersson.

Ledaren för ”Gubbligan” är 65-årige ”Nisse Pistol”, som egentligen heter Jan Nilsson. Han har en lång bakgrund i kriminella kretsar. Nu riskerar han och hans kumpaner, 55 och 71 år, att få åldras bakom galler.

Hos de tre äldre männen har polisen hittat en hel arsenal – bland annat en kalasjnikov, hagelgevär, revolvrar, automatvapen, handgranater och sprängämnen. Och de har inte dragit sig för att använda sina vapen.

– Vid exempelvis rånet i Olofström handlade det om en våldsam kanonad, säger åklagare Pär Andersson

Sköt mot polisen

De tre rånarna har skjutit mot personal och vittnen och har sprängt inne i lokalerna. De tre åtalas även för att vid ett par tillfällen ha skjutit mot poliser.

– Deras brott har ett mycket högt straffvärde, anser åklagaren. Det kommer att bli en spännande rättegång och jag tror att någon av dem kommer att prata i rätten.

”Gubbligan” greps den 15 december förra året på väg till Danmark för att råna en bank. Polisen hade dem under spaning och visste att trion även planerade att slå till mot en bank i Vaggeryd, och en bank och en guldsmedsaffär i Olofström.

Hemlig avlyssning

Spaningen visade hur ligan varit vid de tilltänkta brottsplatserna, planerat rånen och studerat personalens rutiner. Spanarna har även använt sig av hemlig avlyssning och buggning av ”Gubbligans” bilar.

Gubbligan avslöjades av en 73-årig man i Broby som inte tyckte om att en personbil låg tätt bakom honom. Han släppte förbi bilen och antecknade registreringsnumret. Tre timmar senare rånades Sparbanken i Broby.

Kända sedan tidigare

– Mannen hörde av sig med registreringsnumret och bilen tillhörde en av de misstänkta rånarna. Då inledde vi en omfattande spaning på de här tre männen, alla välkända sedan tidigare, säger Pär Andersson

”Nisse Pistol” är bland annat känd för ett rån mot riksbanken i Halmstad 1975 tillsammans med Clark Olofsson. ”Nisse Pistol” tillhörde också den liga som 1986 sprängde ett vapenförråd i Järna, och har gjort sig känd för att sälja färdiga brottsplaner till andra rånare.

Enligt polisen har han på senare år överfört stora summor till ett konto i Brasilien.

Publicerad: