De kräver två ledare

avStaffan Lindberg

NYHETER

LO-förbund vill att både Österberg och Sommestad blir partiledare

1 av 2 | Foto: Foto: DRAGAN MITROVIC
DUBBELT UPP LO-förbundet Transport har föreslagit delat partiledarskap i Socialdemokraterna. De vill att Lena Sommestad …

Nu bryter LO-förbundet Transport tystnaden.

Och kräver dubbla partiledare.

Både Lena Sommestad och Sven-Erik Österberg ska ta över efter Sahlin.

Fram till nu har inget av LO-förbunden öppet deklarerat vem de vill ha som ny partiledare för Socialdemokraterna. LO har inget formellt inflytande över valet, men i den mäktiga fackliga organisationen kokar det av åsikter.

Transports ordförande Lars Lindgren har skrivit brev till valberedningen och krävt att Sahlin ersätts av två partiledare: Lena Sommestad, 53, och Sven-Erik Österberg, 55.

Martin Viredius, politiskt ansvarig på förbundet, bekräftar:

– Det stämmer. Vi har skickat ett informellt brev till valberedningen som speglar att vi är bekymrade över situationen i partiet.

Inspirerade

Systemet med delat ledarskap har även lyfts fram av andra, som den S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld. Martin Viredius erkänner att han inspirerats av Miljöpartiets dubbla språkrör.

– Wetterstrand och Eriksson har olika tilltal och har lyckats attrahera olika väljargrupper. Jag tror att vi socialdemokrater borde tänka på samma sätt.

– Det är ett extremt komplicerat jobb och ingen är komplett som människa.

Lena Sommestad kommer enligt Viredius att locka den bildade medelklassen, som är kritisk till att en allt större del av den offentliga sektorn drivs i privat regi.

– Hon har på ett bra sätt formulerat ett alternativ till den politik av avregleringar, utförsäljningar och anpassningar till marknaden som vi har sett under så många år.

Behåller kärnan

Sven-Erik Österberg, däremot, behövs för att hålla kvar kärnväljarna.

– Han är djupt förankrad i rörelsen och förstår hur den svenska modellen fungerar. Och vad som krävs för att den ska fortsätta att göra det, säger Martin Viredius.

Kämpar för Lena

Kampen för att göra Lena Sommestad till partiledare fortsatte i går på andra håll. Ett hundratal medlemmar från Uppsala arbetarekommun skrev ett andra brev till valberedningen där de förklarade varför hon är rätt kvinna för jobbet.