Nyheter

Gaddafi: ”Jag ska dö som en martyr!”

Av: 

William Svärd

NYHETER

Bad folket om hjälp att slå ner revolutionen

Muammar Gaddafi har inga planer på att ge upp.

– Jag ska kämpa till sista blodsdroppen! skrek han i libysk tv på tisdagseftermiddagen.

Den rasande diktatorn lovar att ”rensa ut” demonstranterna, som han kallar ”drogpåverkade råttor”.

Det var en uppenbart skakad Gaddafi som talade till folket, klädd i brun dräkt med matchande turban. Vilt gestikulerande ömsom dödshotade han folket, ömsom uppmanade han till enighet.

Det står klart att Gaddafi inte har några som helst planer på att vika sig för revolutionen.

– Jag ska dö här som en martyr! skrek han.

Han avfärdade kraven på avgång med att han inte är president, och alltså inte har någon officiell position att kliva ner från.

– Gaddafi är ledare för revolutionen. Det innebär att jag kämpar till sista blodsdroppen.

”Döden, döden, döden”

Därefter bytte Gaddafi till läsglasögon och plockade fram sin Gröna bok – alltså lagen – och läste innantill vad som händer med landsförrädare.

– Den som uppviglar till krig döms till döden.

– Angrepp mot författningen, döden.

– Den som begår brott mot militären, samarbetar med främmande makt och underminerar landets försvar straffas med döden, läste han.

Trots att demonstranterna är ”vilseledda ungdomar” kommer de att straffas hänsynslöst, enligt Gaddafi.

– De kommer att ställas inför rätta. De kommer be om nåd, men vi kommer inte förlåta.

”Drogade” ungdomar

Liksom hans son Saif al-Islam sade i helgen påstod Gaddafi att revolten drivs på av utländska krafter som ”vill att Libyen ska kollapsa”. Han hävdade också att demonstranterna – ”råttorna” – i själva verket är ett fåtal vilsna ungdomar som fått droger av en ”liten, sjuk grupp”.

Gaddafi lovade att ”rensa Libyen, hus för hus” och vädjade till det lojala libyska folket om hjälp att slå ner upproret.

– Gå ut ur era hus om ni älskar Muammar Gaddafi! Gå ut på gatorna! Jaga bort dem! Ta ifrån dem deras vapen! dundrade Gaddafi.

Han verkade då framför allt rikta sig till landets näst största stad Benghazi. Där har demonstranterna och delar av militären gjort gemensam sak och tagit över kontrollen.

Enligt Gaddafi är emellertid de regimtrogna ”miljoner” fler än demonstranterna. Ett påstående som starkt ifrågasätts av Libyenexperter.

Hotade med våld

Hotfullt berättade han sedan att uppror i andra delar av världen har bemötts med flygbomber och militär kraft. Han varnade också att om hans regim faller så kommer militanta islamister ta över.

Gaddafi, känd för att hålla evighetslånga tal, avslutade sitt mässande klockan 18.07 svensk tid. Långt över en timme efter att han började.

Han fördes därefter bort i en mycket liten bil, omgiven av jublande militärer och supportrar.

Gaddafi höll talet i sitt gamla palats som bombades sönder av USA på 1980-talet. Det har stått kvar oreparerat som ett monument över hur Libyen stod emot den utländska attacken. Framför palatset står en skulptur över en gigantisk näve som krossar ett amerikanskt stridsflygplan.

Tysklands förbundskansel Angela Merkel beskrev talet som ”väldigt, väldigt skrämmande”. Enligt henne har Gaddafi förklarat krig mot sitt eget folk.

Storbritanniens utrikesminister William Hague sade att mycket tyder på att Gaddafis regim är på väg att kollapsa.

Nicaraguas president Daniel Ortega däremot, ringde Gaddafi för att ”uttrycka sin solidaritet för den kämpande ledaren”.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: