Enormt S-ras i norr: ”Många känner sig svikna”

Val 2018: ”De har inte lyckats övertyga väljarna”

avMikaela Somnell

I Norrbotten, ett av Socialdemokraternas starkaste fästen, rasade partiet lavinartat i en rad kommuner.

I Luleå tappade S över 11 procentenheter och i regionvalet backade partiet med 7,3.

– I maktställning måste du ta i besvärliga saker. De partier som stått vid sidan av har man istället belönat, säger Niklas Nordström (S), kommunalråd i Luleå.

Socialdemokraterna tappade stort i en av sina starkaste regioner, Norrbotten.

I Luleå har partiet haft egen majoritet de två senaste mandatperioderna. Nu är det en av de kommuner där S har backat allra mest, 11,3 procentenheter.

– Vi är fortfarande väldigt stora om man jämför med andra liknande städer. Vi har 37,7 procent. Men för oss är det en väldigt trist utveckling, säger kommunalrådet Niklas Nordström.

1 av 3 | Foto: NILS PETTER NILSSON / AFTONBLADET
Kommunalrådet Niklas Nordström, Socialdemokraterna i Luleå.

Han tror att valresultatet i Luleå och Norrbotten speglar resten av landet, men påpekar att det finns en längtan efter förändring bland väljarna.

– Rikstrenden slår igenom med full kraft och förstärks. Jag tror att Luleå i någon mening blir mer som en normal stad av vår storlek om man jämför med övriga Sverige. Sen är Luleå ingen klassisk arbetarstad, det är en väldigt blandad stad med många studenter, tjänstemän och företagare.

Sjukvårdspartiet stora vinnare

Sjukvården var den viktigaste frågan i valet för norrbottningarna, enligt flera mätningar. Det regionala Sjukvårdspartiet gick fram rejält både i kommunerna och i landstinget, där de nu är största parti.

– Sjukvårdspartiet kommer att prövas i regionen efter att ha varit i opposition i 25 år. Nu kommer de att sättas i ansvarig ställning, säger Nordström.

Kenneth Backgård, ordförande i Sjukvårdspartiet, säger:

– Vi har nog tagit de flesta rösterna från S. De har inte lyckats övertyga väljarna om att den centralisering av sjukvården – som pågått under lång tid – faktiskt fungerar.

När Aftonbladet pratar om S-tappet med boende i Luleå och Boden växer det fram en splittrad bild av partiet.

1 av 4 | Foto: NILS PETTER NILSSON / AFTONBLADET
Chloë Hansson.

SD har tagit många väljare från LO

Luleåbon Björn Baas, 74, är djupt besviken över Socialdemokraternas försvagade ställning.

– SD har tagit många väljare från LO-förbundet vilket jag tycker är konstigt. Jag kan inte tänka mig att LO-medlemmar ska rösta på ett sånt parti, det borde vara värsta fienden för dem, säger han.

Många yngre Aftonbladet talat med beskriver en längtan efter något nytt.

– Jag flyttade hit för att Luleå känns som en välfungerande stad. Socialdemokraterna har uppenbarligen gjort något bra. Men jag tror att det är dags för partierna att kunna samarbeta över gränserna och kompromissa, säger nyinflyttade Chloé Hansson, 24.

Socialdemokraterna förbereder sig för opposition

Haparanda var en av de kommuner där Socialdemokraterna gjorde ett av länets sämsta val med ett tapp på 12,4 procentenheter.

– Det känns tråkigt och jag känner mig besviken och självkritisk. Man funderar på vad man hade kunnat göra bättre. Det är tungt idag, säger Ida Karkiainen, riksdagsledamot och S-ordförande i Haparanda.

Karkiainen menar att partiet har misslyckats med flera frågor och att väljarna känt sig svikna.

– Vi har till exempel haft en hälsocentral som kämpat jättemycket med att få fasta läkare vilket har varit svårt. Många har känt sig oroliga, vilket förklarar Sjukvårdspartiets framfart, säger hon.

Mycket talar för att det är dags att gå i opposition de kommande fyra åren, menar Karkiainen.

– Vi tappade så mycket så vi känner att det finns en vilja hos invånarna att testa ett nytt styre och det respekterar vi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2018

Politik

Luleå

Sverige