Uppgifter: Akademien ska rösta om Frostensons framtid

avGustaf Tronarp

NYHETER

På torsdagens sammanträde kommer Svenska Akademien att rösta om Katarina Frostensons framtid.

Samtidigt kan två nya ledamöter komma att väljas in. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Svenska Akademien befinner sig i vad som har beskrivits som organisationens djupaste kris någonsin.

Torsdagen kan bli en ödesdag för den sargade sammanslutningen. När Akademien möts i Börshuset i Gamla stan i Stockholm ska ledamöterna rösta om Katarina Frostensons framtid, enligt DN:s uppgiftslämnare. Vid samma sammanträde kan två nya medlemmar komma att röstas in.

Kan välja in jurist

DN uppger att det inte är fråga om någon formell omröstning om att utesluta Frostenson. I stället är förhoppningen att hon själv ska ta beslutet att lämna Akademien.

Om så sker kan två nya ledamöter, en jurist och en författare eller litteraturvetare, väljas in redan samma kväll.

Traditionen bjuder att nya ledamöter tillträder runt den 20 december. Om den tidsplanen ska hållas så är det rejält bråttom. De tilltänkta tillskotten måste nämligen få tid att läsa in sig på sina företrädares liv och verk. I samband med att de intar sina stolar ska de hålla tal om just detta.

Är gift med Arnault

Katarina Frostenson är gift med den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault. I måndags dömdes han till två års fängelse för våldtäkt.

Makarna drev tidigare kulturklubben Forum, som nu är föremål för Ekobrottsmyndighetens intresse. Tidigare i veckan rapporterade Svenska Dagbladet att chefsåklagare Jan Tibbling räknar med att fatta beslut om ett eventuellt åtal för bokföringsbrott före nyår.

Katarina Frostenson har inte deltagit i Svenska Akademiens arbete sedan i april.

Foto: Lars Pehrson/SvD
Katarina Frostenson.