Rödgrönrosa tappar majoriteten i Stockholm

Val 2018: Politiska läget oklart i Sveriges största kommuner

avAnna Hansson, TT

Det är inte bara i riksdagen som det politiska läget är oklart.

I Sveriges största kommuner väntar nu hårda förhandlingar om vem som kommer att ta makten kommande fyra åren.

I Stockholm ser den rödgröna koalitionen ut att tappa sin majoritet i Stockholms stadshus. Nu vill både finansborgarrådet Karin Wanngård (S) och moderatledaren Anna König Jerlmyr ta makten – utan att samarbeta med vågmästarna i Sverigedemokraterna, rapporterar StockholmDirekt.

– Vi är det starkaste blocket och att jag tänker få ihop en majoritet, säger Karin Wanngård (S) till tidningen.

Socialdemokraterna har gått något framåt och är med sina 22,2 procent fortfarande största parti i Stockholm. Samtidigt backar Moderaterna kraftigt. Jämfört med föregående val minskar de med 6,2 procentenheter till 21,0 procent.

Om de preliminära siffrorna står sig, får de rödgröna, tillsammans med Feministiskt initiativ, 48 mandat, mot Alliansens 45.

Men när Socialdemokraterna nu ser ut att förlora sin majoritet i stadshuset hoppas Moderaterna på att, tillsammans med Alliansen, kunna styra staden. Anna König Jerlmyr öppnar för ett blocköverskridande samarbete.

– Det kan det innebära, säger hon till StockholmDirekt.

Malmöalliansen störst – om de tar stöd av SD

I kommunvalet i Malmö, där Socialdemokraterna styrt i 24 år, finns det flera likheter med riksdagsvalet. Både Socialdemokraterna som landar på 31 procent, och Moderaterna, 20,7 procent, utropade sig till vinnare under natten – trots att båda partierna tappade röster i valet.

Malmöalliansen firade att Centerpartiet verkar få mandat i kommunen genom sin ökning upp till 4,2 procent.

– Det är en segerfest, men vi är försiktigt avvaktande. Det ser ut som om vi har lyckats med något fantastiskt, sa kommunalrådet Torbjörn Tegnhammar (M), till Sydsvenskan under natten.

Sverigedemokraterna gick framåt kraftigt i kommunen och landade på 16,4 procent. Skulle Malmöalliansen bestämma sig för att samarbeta med SD, vilket Torbjörn Tegnhammar tidigare öppnat för, så får de alliansen 31 mandat – ett mandat mer än de rödgröna.

Men skulle Moderaterna förhandla med Sverigedemokraterna kommer Centerpartiet lämna Alliansen.

– Det har både vi och Liberalerna sagt, säger Niels Paarup-Petersen (C) till TT.

Precis som i riksdagsvalet går Vänsterpartiet framåt i Malmö med 2,5 procentenheter och ser ut att landa på 11 procent. Tillsammans med Miljöpartiets 5,4 procent skulle detta innebära att de rödgröna får 30 mandat tillsammans.

Samtidigt utropade sig Socialdemokraterna som vinnare.

– Socialdemokraterna är klart Malmös största parti. Det rödgröna blocket är större än Alliansen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till Kvällsposten.

Katastrofval för Moderaterna i Göteborg

I Göteborg tappar Moderaterna hela 7,8 procentenheter och får 14,5 procent av rösterna. Moderatrösterna har mestadels gått till det nya partiet Demokraterna, som vill stoppa Västlänken. De får 17,2 procent i kommunvalet.

– Det är en jävla käftsmäll. Det är bara att konstatera, säger partiets andreman Hampus Magnusson (M) till GP.

Socialdemokraterna, som styrt kommunen tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ, får 20,4 procent och tappar 2 procentenheter men blocket är med sina nuvarande 39,8 procent större än Alliansen i Göteborg.

För att kunna ta makten från de rödgrönrosa har Moderaterna öppnat för ett samarbete med Demokraterna. Det nya partiet har dock avfärdat partiets invit som oseriöst eftersom det utesluter en Västlänkskompromiss, rapporterar GP.

– Ruta ett är att de backar om Haga station och Västlänken. Gör de inte det så behöver de inte komma, säger Martin Wannholt, partiledare Demokraterna till GP.

ARTIKELN HANDLAR OM