”Nervgiftsryssar” kopplas till spiontjänst

Av:  TT TT

De misstänkta ryska agenterna "Ruslan Bosjirov" (till vänster) och "Aleksandr Petrov" i en intervju med den ryska statliga internationella tv-kanalen Russia Today. Arkivbild.
De misstänkta ryska agenterna "Ruslan Bosjirov" (till vänster) och "Aleksandr Petrov" i en intervju med den ryska statliga internationella tv-kanalen Russia Today. Arkivbild.

De båda män som Storbritannien pekar ut för nervgiftsattacken i Salisbury är agenter i den ryska militära underrättelsetjänsten GRU, rapporterar den ansedda undersökande journalistgruppen Bellingcat.

"Aleksandr Petrov” och “Ruslan Bosjirov”, som de påstås heta, pekades den 5 september ut av brittiska åklagare för nervgiftattacken mot den ryske ex-agenten Sergej Skripal och hans dotter i Salisbury den 4 mars i år.

Genom bland annat en analys av de misstänkta torpedernas läckta passakter knyter Bellingcat dem till GRU. I båda finns hemligstämplar, som säger att information inte ska efterforskas. I anslutning till stämplarna finns i båda akterna samma kryptiska uppsättning siffror. Dessa, visar Bellingcat, är identiska med ett telefonnummer till den adress där GRU har sitt huvudkontor i Moskva.

Snarlika passnummer

De utpekade agenternas pass är utfärdade 2016 av något som kallas enhet 777001. Den används endast för pass till högt uppsatta myndighetspersoner och agenter, skriver Bellingcat. Deras passnummer ligger bara tre siffror efter varandra. Ett tredje pass, som tillhör en sedan tidigare utpekad spion, har ett nummer som bara ligger 26 siffror ifrån Petrovs och ingår alltså i samma begränsade serie.

De undersökande journalisterna har också kommit över uppgifter om Petrovs utlandsresor, en mängd kortare turer runtom i Europa (flera gånger till Storbritannien) och Asien.

Påstådda turister

Petrov och Bosjirov hävdade i en intervju med den ryska statliga tv-kanalen Russia Today sin oskuld. Deras version är att de var turister som länge hade planerat sin resa till Salisbury.

I en tidigare granskning ifrågasattes den uppgiften också av Bellingcat. Det ryska flygbolaget Aeroflots passageraruppgifter visar att de båda ryssarna bokade sitt flyg till London så sent som kvällen före, den 1 mars. De gjorde två besök i Salisbury, den 3 och 4 mars, och flög hem den 4. Samma dag hittades Sergej och Julia Skripal förgiftade.

Det har också visat sig att "Aleksandr Petrov” och “Ruslan Bosjirov” inte förekommer i ryska befolkningsregister innan deras inhemska id-kort utfärdades 2009 och 2010.

Ryssland förnekar bestämt nervgasattacken.

Publisert:

LÄS VIDARE