Fira julen utan fylla

Experternas bästa knep: Så fixar du en vit jul i år

Bjud på en odrickbar nubbe och låt glöggen koka över.

Festpsykologerna Antonia Stackelberg och Camilla von Otter delar med sig av sina bästa tips för en vit jul.

Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
skål – men inget skrål Antonia Stackelberg och Camilla von Otter har skrivit boken ”Festetikettboken – konsten att lyckas med en rolig middag”. De menar att med psykologi och strategi kan man undvika julfylla i onödan.

På barnens högtid dricker de vuxna desto mer. Men hur gör man om man vill undvika rödmosiga släktingar eller en vinglande tomte – utan att trampa någon på tårna?

”Skippa sillen”

– Byt ut hela menyn! Fira italienskt och avsluta med ett litet glas grappa. Då har man lagt in handbromsen när man skippar sillen och nubben, säger Antonia Stackelberg, en av författarna till ”Festetikettboken – konsten att lyckas med en rolig middag”.

Överförfriskad släkt

För med lite rävlist kan värden undvika att julbordet blir en slarvig fyllefälla, menar författarna.

– Det är rätt vanligt med överförfriskade släktingar vid julen. Vi kan nå dem som slarvdricker lite för mycket med våra tips, säger Antonia Stackelberg.

Efter de senaste årens kraftiga mat- och dryckestrend har själva julfirandet hamnat i skymundan.

”Umgås i stället”

– Lek charader och umgås i stället, då skickar man signaler om att julen handlar om barnen utan att behöva moralisera över drickandet.

Oftast vet värden själv vilka gäster som tittar lite för djupt i glaset.

– Alla vet vilka de osäkra korten i familjen är. De börjar ofta med sill och nubbe medan resten av familjen avstår och blir

irriterade.

Catherina Barnard