Därför attackerar Israel

Expertpanel svarar

Kent Härstedt (s), Biståndspolitisk talesperson

Varför slår Israel till så här kraftfullt just nu?

Attacken är ett kraftfullt svar på den senaste tidens raketattacker. Men det handlar även om att den israeliska regeringen ligger dåligt till inför det stundande valet. Det gäller att visa styrka inför folket som kräver hårdare tag.

Vad kommer hända nu?

Israel måste besinna sig, annars kan våldet eskalera i en ondskefull cirkel av våld som föder mer hat. Varje familj som förlorar en närstående kommer aldrig att kunna förlåta. EU måste agera kraftfullt för att bryta isoleringen av Gaza.

Jan Hjärpe Islamolog

Varför slår Israel till så här kraftfullt just nu?

Det handlar om inrikespolitik, både för Hamas och Israel. Hamas vapenvila löpte ut och för dem var den menlös eftersom den inte gav positiva resultat. Partiledarna i Israel vill markera inför sina väljare. Man tror att Hamas kan krossas med en kraftfull attack, men jag tror att det är ett misstag. Det var samma föreställningar som låg bakom Libanonkriget som skulle krossa Hizbollah.

Vad kommer hända nu?

Det kan leda till att konflikten sprids utanför Gaza, som beskrivs som världens största koncentrationsläger. Det kan ske nyrekrytering av dem som stödjer Hamas och amerikanska och israeliska intressen runt om i världen kan komma att attackeras. Taktiken från

Israels sida har varit att göra Hamas impopulärt genom isoleringen. Men det funkar inte, folket vet att misären inte är deras fel.

Carl Bildt (m), utrikesminister

Varför slår Israel till så här kraftfullt just nu?

Det här är en fortsättning på den upptrappning som inleddes när Hamas inte förlängde vapen­vilan. Den israeliska logiken är att slå sönder Hamas infrastruktur och därigenom hindra dem från att utföra nya attacker. Det finns ett tryck på politikerna att de ska skydda den israeliska befolkningen. Vi kan bara vädja till båda sidor om återhållsamhet.

Vad kommer hända nu?

Vi hoppas att samtalen ska komma igång annars blir det en våldsspiral som ingen har kontroll över. Viktigt är också att bryta den humanitärt allvarliga isoleringen av Gaza. Om Israel trott att denna politik skulle kunna bidra till att bryta Hamas makt måste man nu konstatera att den varit kontraproduktiv också i detta avseende.

Marina Stagh, Arabist och doktor i arabiska

Varför slår Israel till så här kraftfullt just nu?

Det kommande valet tvingar fram en kraftig motåtgärd från Israel efter Hamas raketer. Även Europa har ett ansvar genom bojkotten av Hamas. Först uppmanade man till fria val och sen respekterade man inte resultatet. De europeiska protesterna mot blockaden av Gaza har varit oerhört svaga. Hamas känner sig i dag övergivet av alla, så varför ska de inte skjuta? Men det är oerhört otaktiskt. De borde veta hur Israel resonerar.

Vad kommer hända nu?

Det här ökar lidandet för befolkningen i Gaza som redan är hårt drabbad. Sympatierna för Hamas kan komma att öka. Ockupationen har pågått i 41 år och läget just nu är under all kritik. År efter år fortsätter Israel att bygga nya städer. Det är svårt att se någon ljusning.

Konflikten om landet började på 1940-talet

1947 FN beslutar om en delning av det dåvarande mandatområdet Palestina och därefter bildas staten Israel.

1948-49 Det arabisk-israeliska kriget där Israel tar 40 procent av det palestinska territoriet.

1967 Gaza och Västbanken ockuperas av Israel i samband med sexdagarskriget.

1987 Det första palestinska upproret, intifadan, inleds.

1993 Osloavtalet är början på en fredsprocess som gör att en palestinsk myndighet kan bildas.

2000 Den andra intifadan inleds.

2005 Israel drar sig tillbaka från Gaza.

2006 Hamas bildar regering efter att ha fått egen majoritet i parlamentsvalet.

2007 Efter interna strider med al-Fatah tar Hamas kontrollen över hela Gaza med våld.

Publisert: