De drunknar i sopberget

NYHETER

Kris i italienska Neapel sedan sophämtningen inte fungerat på över två veckor

Foto: EPA/Scanpix
Växande sopberg I Neapel och stadens kringliggande förorter växer sopbergen på gatorna. Problemet är akut – men invånarna kräver en mer långsiktig lösning på det gamla sopproblemet.

Neapels gator svämmer sedan slutet av förra året över av stinkande, hälsovådliga sopor.

I desperation försöker nu invånarna att elda upp sopbergen vilket fått till följd att giftiga rökgaser istället hotar människornas hälsa.

Foto: AP
Hundratals bränder I desperation försöker napolitanarna att elda upp soporna. Men de giftiga rökgaserna är också ett allvarligt hot mot folks hälsa.

Sedan den 21 december har sophämtningen upphört i Neapel och delar av Campaniaregionen helt enkelt beroende på att det inte längre finns mer plats på traktens överfulla soptippar. Högarna med stinkande sopor har snabbt växt till rena sopberg på gatorna vilket är en frosserifest för råttorna – men ett allvarligt hälsoproblem för invånarna.

Vilda protester

Myndigheterna har i desperation över det stinkande problemet försökt att återöppna en gammal soptipp i stadens södra delar som stängdes 1996. Men det utlöste en vild proteststorm bland napolitanarna som kräver en mer hållbar och långsiktig lösning av det gamla sopproblemet.

Under det senaste decenniet har Neapel tidvis plågats av liknande problem – beroende främst på misshushållning, korruption och bristande politisk handlingskraft. Men så sent som i går lovade italiens premiärminister Romano Prodi att Neapels sopproblem ska lösas en gång för alla.

– Vi har världens ögon på oss och jag vill inte att Italien ska visa upp en så negativ sida. Det här är en nödsituation som vi måste ta hand om snabbt.

En snabb lösning har bland annat varit att skicka 1 500 ton sopor till Tyskland. Men någon långsiktig lösning har man inte kommit fram till. Flera sopförbränningsverk är visserligen under uppbyggnad och fler är på projekteringsstadiet. Men de är långt ifrån klara.

Hundratals sopbränder

Samtidigt kämpar stadens brandväsende med napolitanarnas mer direkta försök att ta itu med problemet genom att helt enkelt sätta eld på soporna.

Över hela jul- och nyårshelgen har brandmännen jobbat dubbla skift med att hålla sopbränderna under kontroll. Särskilt nattetid blossar bränderna upp. Under den senaste helgen har det rört sig om hundratals samtidiga sopbränder, rapporterar den italienska nyhetsbyrån AGI. Rökgaserna från bränderna är mycket giftiga och de lokala myndigheterna har varskott att man kommer att hålla skolorna stängda i morgon, måndag, trots att jullovet då är slut för de flesta elever.

Detta har dock Romano Prodi också motsatt sig. Enligt AP har han sagt att skolorna ska hållas öppna som vanligt. Italiens president Giorgio Napolitano – som själv kommer från Neapel – kallade i dag sopkrisen för ”en verklig tragedi”.