Nyheter

Norska läkare i Gaza: "Rapportera om kriget viktigast"

Av: 

Emma Gårdsäter

NYHETER

Två norska läkare har arbetat hårt i sju dagar med att rädda liv i Gaza.

Men att rapportera till omvärlden om vad som händer i kriget bedömer de som ännu viktigare.

– Vår vittnesfunktion och att förmedla vad som faktiskt sker har varit viktigare, säger läkaren Erik Fosse till VG Nett.

Deras ögonskildringar spreds snabbt över världen. Det började med ett sms. ”Vi vadar i ett hav av blod och död. Gör något." Läkarna Erik Fosse och Mads Gilbert ropade på hjälp från ett överfullt sjukhus.

När Aftonbladet talade med dem på söndagskvällen var de desperata och förtvivlade.

– Folk dör i våra händer, vi har fått in 1000 patienter, många är kvinnor och barn, sa Gilbert.

Enda västerlänningarna i Gaza

Erik Fosse och Mads Gilbert reste till Gaza på Nyårsafton och har arbetat på Shifa sjukhuset sedan 1 januari. Ganska snart förstod de att de var de enda västerlänningarna som hade lyckats ta sig in i området. Israel har helt stängt ute journalister från Gaza.

Fosse och Gilbert blev därför högintressanta för internationella medier och förstörde Israels mediestrategi.

– De hade planerat att göra detta i ett fredat område utan utländsk sjukvårdspersonal och journalister. De hade ju lyckats väldigt bra om inte vi, med hjälp av UD, hade lyckats ta oss in före de stängde, säger Erik Fosse till VG Nett.

Viktigast sprida information

Trots att läkarnas primära uppgift förstås är att rädda liv anser de att det varit ännu viktigare att de kunde sprida information till omvärlden.

– Jag tror att det är viktigt att det kommer ut att propagandan om att de endast dödar en massa galna terrorister och Hamas-folk inte stämmer. De dödar civila palestinier här. Kvinnor och barn, säger Erik Fosse.

De har kritiserats för att inte vara oberoende i sina rapporter. Erik Fosse medger att de inte har försökt att dölja sina sympatier för palestinierna.

Efter många dagars arbete under hård press är båda mycket trötta och säger att de inte var beredda på att möta världens medier.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert: