Nytt bloggmuller om FRA-lagen

Av: Anna Hjalmarsson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Det har inte slutat mullra i bloggvärlden när det gäller FRA-frågan.

Nu handlar det om att de 15 punkter som skulle stärka rättssäkerheten inte genomförs när signalspaningslagen börjar gälla vid årsskiftet.

– Det är olyckligt och river upp såren igen, säger Camilla Lindberg, folkpartisten som röstade mot lagen i riksdagen.

Camilla Lindberg (fp), röstade nej till FRA-lagen i riksdagen.
Camilla Lindberg (fp), röstade nej till FRA-lagen i riksdagen.

De tillägg i signalspaningslagen som FRA-kritikerna i höstas fick regeringen att gå med på finns inte med när lagen införs vid årskkiftet. Det rapporterade Ekot i går. Enligt försvarsdepartementet pågår arbete med att ta fram alla förslag som sedan ska ut på remiss innan de läggs fram för riksdagen.

När nyheten blev känd reagerade bloggvärlden genast.

"Fulspel"

Regeringen smyger bort förändringarna, skriver Jan Garefeldt på Politruck , och tror att tanken är att nyheten ska drunkna i rapporteringen om USA-valet. ”Fulspel” ryter Emma på Opassande. Hon menar att alliansen har ignorerat inte bara protesterna mot lagen, utan också sin egen uppgörelse inom partierna.

Piratpartisten Christian Engström är inte förvånad. Regeringen har aldrig haft några som helst planer på att backa från massavlyssningen, och kompromissen som presenterades den 25 september var bara ett spel för gallerierna, skriver han.

Bloggaren Lars-Erick Forsgren anser att FRA-lagen måste rivas upp. Det är inte rimligt att den träder i kraft innan de 15 punkterna preciserats, skriver han i sin blogg.

"River upp gamla sår"

Folkpartisten Camilla Lindberg, som röstade nej till signalspaningslagen i riksdagen, tycker det är olyckligt att lagen börjar gälla utan att de 15 punkterna som ska stärka privatpersoners integritet finns med från början.

– Det har ett stort symbolvärde och riskerar att riva upp gamla sår, säger hon. Jag hade hoppats att hela lagen kunde läggas på is tills tilläggen var klara, men det är tydligen konstitutionellt krångligt när lagen redan är antagen.

Publicerad: