Maud Olofsson: Förbjud bilarna!

avSimon Andrén

Vill slopa bensin och diesel i Sverige – senast år 2025

Maud Olofsson vill förbjuda din bil – om den går på bensin eller diesel.

År 2025 ska bilar som drivs av fossila bränslen vara historia, skriver fyra centerministrar i en debattartikel i DN i dag.

I stället vill de se eldrivna bilar och snabbare tåg.

Utspelet är centerns nya linje för att sänka koldioxidutsläppen. Förslaget presenteras på DN:s debattsida och är undertecknat av partiets tyngsta namn: partiledaren Maud Olofsson, miljöminister Andreas Carlgren, infrastrukturminister Åsa Torstensson och jordbruksminister Eskil Erlandsson.

Om 16 år ska vi ha en helt fossilbränslefri bilpark i Sverige. Alla bilar som drivs av bensin eller diesel ska förbjudas år 2025, skriver de.

Premien har gett resultat

Tidigare har centern föreslagit att bensin- och dieseldrivna bilar ska sluta säljas 2015. Men nu spänner man bågen ytterligare.

– Vi gör det efter att ha sett hur centerpartiets initiativ till en miljöbilspremie på bara ett och ett halvt år lett till att Sverige fått en rekordstor andel försäljning av miljöbilar, skriver de fyra ministrarna.

I Sverige finns 3,4 miljoner personbilar, enligt SCB. Knappt hundra tusen av dessa är miljöbilar, enligt Vägverket.

För att göra en övergång till miljöbilar möjlig vill de fyra ministrarna locka med slopad fordonsskatt.

– Centerpartiet lanserade i Almedalen i somras förslaget att den som köper en ny miljöbil ska slippa fordonsskatt under tre till fem år. Det är vårt förslag i de kommande diskussionerna i regeringen.

Vill pressa tillverkarna

Ett förbud skulle pressa svenska fordonstillverkare att ligga i framkant av utvecklingen av miljöbilar, enligt debattartikeln.

– En sådan offensiv satsning utgör också en väg för svensk fordonsindustri in i en ny era av innovation, tillväxt och global konkurrenskraft.

Ministrarna vill dessutom förbjuda oljeeldning i hus efter 2020 och storsatsa på höghastighetsjärnväg.