Han kan ha mördat fem

avLinda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

35-årig man kopplas till seriemord på homosexuella

Foto: Foto: STEFAN HELANER, EIVIND VOGEL-RÖDIN
stockholm 2007, solna 2008 En 44-årig homosexuell manhittas svårt knivhuggen i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. En 35-årig man grips senare för mordförsök. 2008 hittas en 43-årig byggnadsarbetare mördad i sin låsta lägenhet i Solna.

Den 35-årige mannen misstänks ha knivskurit en man och mördat en 43-årig man.

Nu kopplas han samman med ytterligare fyra mord – alla på homosexuella män.

Foto: stefan lindblom/HBG-bild
eslöv 2002 Poliser bär bort kassar med bevismaterial från lägenheten där en 36-årig man hittats mördad. Polisen utreder nu om 35-åringen kan knytas till mordet.

35-åringen greps strax efter nyår, misstänkt för ett knivöverfall mot en 44-årig homosexuell man på Södermalm i Stockholm.

Offret hade skurits svårt, bland annat under fötterna, och var nära att dö av sina skador.

I måndags hittades en 43-årig byggnadsarbetare död i sin låsta lägenhet i Solna. Han var mystiskt bunden och hade stickskador på kroppen.

– Jag talade med honom i mellandagarna och då lät han som vanligt, säger en släkting.

–?Han hade en lång resa planerad i februari och det såg han fram emot.

Var 14 år gammal

Polisen tror att 43-åringen mördades den 28 december, dagen före mordförsöket på Södermalm. Den 35-årige mannen har anhållits för mordet men nekar.

Nu anses 35-åringen intressant i ytterligare fyra olösta mordfall i Skåne – alla riktade mot homosexuella män.

Det första mordet som 35-åringen nu kopplas samman med inträffade 1986 då han var 14 år. Han bodde då i närheten av Eslöv samtidigt som en 79-årig man mördades där. Den 79-årige pensionären hade flera tillfälliga kontakter med yngre män.

Ilska och aggression

Citypolisens hatbrottsjour i Stockholm som utreder mordförsöket på 44-åringen har varit i kontakt med Skånepolisen i veckan.

– Det är för tidigt i nuläget att göra en koppling mellan fallen men samtliga fall verkar handla om ilska och aggression mot homosexuella, säger Lars Förstell på polisen i Skåne.

I fjol tog Skånepolisens grupp för kalla fall upp de fyra morden men de är fortfarande olösta. Polisen i Skåne kan nu vilja prata med 35-åringen om dem.

– Det här är alla brott med ovanliga förtecken och när det dyker upp liknande fall tar vi gärna kontakt med den polismyndigheten, säger Förstell.

Dömdes för rån

Polisen utesluter inte att det kan finnas ännu fler offer.

35-åringen har den senaste månaden dagligen varit mycket aktiv när det gäller att söka kontakt med homosexuella män.

Så sent som förra året dömdes han för rån av en homosexuell man som han först chattat med.

De olösta brotten

7 juni 1986

En 79-årig änkling i Eslöv hittas mördad i sin lägenhet. Han hade slagits ihjäl. På hans vardagsrumsbord stod ost och kex uppdukat. Till sin hemvårdare hade han berättat att han skulle få trevligt besök. 79-åringen hade flera tillfälliga kontakter med yngre män.

27 augusti 1987

En 27-årig ensamstående man hittas knivhuggen till döds i sin lägenhet i Malmö. Han hade dödats med ett stort antal hugg av en brödkniv. Offret var schizofren och försöksutskriven från psykvården. En tidigare pojkvän till honom åtalades för mordet men friades.

8 november 1999

En 56-årig journalist kom inte tillbaka till sitt arbete. Han anmäldes saknad och hittades död i sitt hem i Malmö. Han hade mördats med ett stort antal knivhugg. Senaste gången han sågs var på en halloweenfest några kvällar tidigare. Han var då i sällskap med en okänd man.

20 juli 2002

En 36-årig vaktmästare hittas mördad i sin lägenhet i Eslöv. Han hade legat död omkring en vecka när polisen hittade honom. Hur han mördades har polisen inte avslöjat men det fanns inga tecken på inbrott i lägenheten. Skånepolisen misstänker att han mördats för att han var homosexuell.

30 december 2007

En 44-årig man får kontakt med en 35-årig man via internet. De åker hem till 44-åringens bostad på Södermalm i Stockholm, där 35-åringen misstänks ha bundit och torterat honom med en kniv. 35-åringen, tidigare dömd för hatbrott mot homosexuella, grips för mordförsöket.

7 januari 2008

En 43-årig byggnadsarbetare hittas död i sin lägenhet i Solna. Han hade skador efter ett stickvapen och kroppen var bunden på ett speciellt sätt. 43-åringen misstänks ha mördats redan den 28 december, dagen före mordförsöket på Söder. 35-åringen är misstänkt för mordet.

Publicerad: