Findus stoppar mat efter fläsklarm

NYHETER

Livsmedelsföretaget Findus måste efter helgens dioxinlarm dra tillbaka delar av sitt sortiment från marknaden.

Företaget har använt griskött från Irland.

– Findus har kontaktat oss och berättat att de har fläskkött som de har köpt från Irland under den aktuella perioden, säger Peter Brådenmark, tillsynschef på Livsmedelsverket, till TT.

Delar av sortimentet

Han har inga uppgifter om vilka av Findus produkter köttet har använts i, men har fått information om att delar av sortimentet ska dras in.

– Vi har bara fått upplysning så här långt om att de har tagit in färskt griskött som de använder i sina olika produkter och att de håller på med en pressrelease för att informera konsumenterna, säger Peter Brådenmark.

Företrädare för Findus avböjer att svara på TT:s frågor och hänvisar till det pressmeddelande som ska komma.

Gelatinproducent

Även den skånska gelatinproducenten Gelita Sweden berörs av det irländska dioxinlarmet. Företaget har under hösten köpt 600 ton irländsk fläsksvål och använt i sin produktion, rapporterar lantbrukstidningen ATL. Gelatinet används huvudsakligen i godis.

Men dioxin binder till fett och gelatin har mycket låg fetthalt. Därför tror Gelitas vd Staffan Månsson inte att företaget ska behöva dra tillbaka något gelatin.

– Vi har tagit prover och skickat till ett laboratorium i Tyskland. Vi avvaktar svaret, som kommer i slutet av veckan, säger han till TT.

Giftigt foder

I lördags återkallade irländska myndigheter alla fläskprodukter som är producerade i landet sedan september. Detta sedan det visat sig att halten dioxin i en del av det irländska fläskköttet överstigit gränsvärdena 80 till 200 gånger. Dioxinet hamnade i köttet sedan grisarna ätit giftigt foder.

TT