Villkorlig dom för Sefastsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Tv-journalisten Trond Sefastsson döms av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för bokföringsbrott och mutbrott.

Rätten slår fast att Sefastsson tagit emot pengar i egenskap av journalist på TV 4.

Sefastsson har enligt tingsrätten tagit emot 406 000 kronor av en man för att försöka rentvå dennes fängelsedömda far i ett tv-inslag.

– Vi anser det överbevisat att han har uppträtt som journalist och det är det som krävs för mutbrott. Alla inblandade har uppfattat honom som journalist, säger Lars Sjöström, chefsrådman på Stockholms tingsrätt, till TT.

Sefastsson själv har hävdat att pengarna var betalning för att han granskade fallet som jurist och inte som journalist.

Mot etiska regler

Kammaråklagare Malin Palmgren hade yrkat på fängelse för grovt mutbrott. Men tingsrätten bedömer inte brottet som grovt, bland annat eftersom det aldrig skedde någon publicering i tv. Rätten konstaterar dock att Sefastsson agerat mot journalistisk etik.

– Jag kan bara konstatera att tingsrätten delat min bedömning att Trond Sefastsson har gjort sig skyldig till mutbrott, att den här gärningen hade kunnat skada allmänhetens förtroende för medier och att det han gjort är oförenligt med kravet på journalistisk integritet, säger Malin Palmgren till TT.

Frias i annat fall

Sefastsson döms även för bokföringsbrott, men frias från ett annat fall av grovt mutbrott där han anklagades för att ha begärt 150 000 i betalning för att göra tv-inslag om en livstidsdömd fånge. Tingsrätten saknar dock bevis.

Sefastssons kommer att överklaga de delar av domen där han fälls till hovrätten, berättar hans försvarare Gunnar Falk för TT. Den man som betalade pengarna till Sefastsson frias för bestickning, och det tycker Falk är konstigt.

– Det rimmar väldigt illa att bestickaren blir frikänd. De här brotten är spegelbilder av varandra. Är man bestickare är den som tar emot belöningen mutbrottsansvarig och tvärtom, säger Falk till TT.

”Roligare med frikännande”

Trond Sefastsson talade själv om domen i TV 8-programmet Adaktusson på torsdagskvällen.

– Det hade varit roligare med ett frikännande, men det känns ganska bra att det som började med två grova mutbrott slutade med ett mutbrott av normalgraden, säger han i programmet.

Kammaråklagare Malin Palmgren hade på torsdagseftermiddagen inte bestämt om också hon ska överklaga.

TT

Publicerad: