Facket: "Det blir ett hästjobb"

NYHETER

– Ford har under hösten allt mer tagit sin hand ifrån oss.

Ford och Volvo PV är starkt integrerade med varandra, både tekniskt och administrativt.

– Det blir ett hästjobb att ta sig ur den biten om vi nu blir sålda, säger Stig Axelsson, ordförande i tjänstemannafacket Unionen på Volvo PV.

Enligt Axelsson är facket inte förvånade över Fords besked på måndagen.

– Det var väl inte oväntat för oss. Visserligen har ju Ford vid ett antal tillfällen sagt att de inte skulle sälja oss. Men de underhandsinformationer vi fått från USA där det har hetat att ”nu ska vi satsa på Ford”, och att vi skulle få ”stand alone” (stå ensamma) visade ju vilken väg det skulle kunna gå, säger han.

– Och Ford har under hösten allt mer tagit sin hand ifrån oss.

Han menar också att den amerikanska kongressens krav på att Ford ska rensa i sin verksamhet påverkat.

– Självklart.

Kassakista

När de första varslen på Volvo PV kom tidigt i somras sade Axelsson redan då att Ford försöker ”klä upp bruden” för att lätta kunna sälja henne. Halvt på allvar, halvt på skämt.

– Det stämde nästan du, säger han nu. Jag tror att den globala ekonomiska krisen ytterligare skyndat på det här. De har inte råd att ha ett dotterbolag som går med förslut längre.

De senaste tre, fyra åren har Volvo haft svårt att nå lönsamhet och tärt aningen på sin moder. Men tidigare, Ford köpte Volvo PV 1999, har Volvo varit en kassakista för Ford.

Intergration

Axelsson bekymrar sig också över hur man ska lösa upp banden mellan Volvo och Ford om Volvo PV säljs ut. Integrationen i teknik och administration mellan bolagen har gått långt.

– Vi är ganska integrerade med Ford i såväl bilprojekt och administration. Det blir ett hästjobb att ta sig ur den biten om vi nu blir sålda.

Vem vill du se som köpare, då?

– Det kan jag inte svara rakt ut på. Staten är ju inte intresserad, vad jag har erfarit. Men jag ser ju hellre att staten tar över än att vi blir ägare av en kinesisk tillverkare, över en övergångsperiod på kanske fem, sex år.

TT