Svenskarna har fallit för Obama

avRichard Shelley

Opinionen har svängt - nu gillar nätläsarna Obama bättre än Clinton

Majoriteten av aftonbladet.se:s läsare vill inte längre se Hillary Clinton som USA:s nästa president. Nu är det Barack Obama som är favoriten.

– Inte så konstigt, vi blir påverkade av rapporteringen och under den senaste tiden har fokus varit mer på Obama, säger Erik Åsard, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Aftonbladet.se:s läsare har sedan primär- och nomineringsval startat kunnat rösta på vem de vill se som USA:s nästa president.

Den 28 november låg Hillary Clinton först med 51,1 procent av rösterna medan Barack Obama var tvåa med 36,1 procent. Totalt röstade då 64 478 personer på aftonbladet.se.

Men sedan hände det något och Obama tog täten med start från 27 januari. Då fick han 49,3 procent mot Clintons 40. Vid det tillfället röstade 111 198 personer.

Efter detta har stödet för Obama från aftonbladet.se.s läsare ökat stadigt.

30 procent starkare stöd

Senast under tisdagen skiljde det nästan 30 procent mellan Obama och Clinton när 14 000 personer hunnit rösta.

– Det här är inte så konstigt. Obama har synts mycket under den senaste tiden och det är klart att vi blir påverkade av rapporteringen, säger Erik Åsard, statsvetare och professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet som också har skrivit en bok om Hillary Clinton.

Samtidigt förklarar han att man ska ta det med en nypa salt.

– De som röstar på aftonbladet.se till exempel är vana internetanvändare och följer nyhetsrapporteringar. Det är klart att de blir påverkade av vad de ser och hör, säger han.

Större intresse

Erik Åsard ser däremot en klar skillnad gentemot tidigare val i USA att det svenska folket har blivit allt mer intresserade av det nu. Mycket beror just på att rapporteringen har blivit större och når ut i fler kanaler, men också för att kandidaterna den här gången är en svart man och en kvinna.

– Den största skillnaden mellan Barack Obama och Hillary Clinton är deras personligheter. Obama är mer av en visionär medan Clinton ser mer på de konkreta frågorna i dagsläget, säger Erik Åsard.

Vem tror du vinner valet?

– Jag har slutat att tippa. Det är så jämnt.

Republikanernas presidentkandidat John McCain har samtidigt svagt stöd bland svenskarna. Bara drygt 9 procent av nätläsarna vill att han blir USA:s nästa president.

ARTIKELN HANDLAR OM