Stökigt på nyår

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi ser det som ett mord”

Flera bilar förstördes i Halmstad under natten.
Flera bilar förstördes i Halmstad under natten.

Nyårsnatten blev mycket stökig på flera håll i landet.

I Visby blev en 30-åring knivdödad av en främmande man.

Två personer har anhållits i sin frånvaro misstänkta för att ha varit inblandade i knivdådet.

Ett knivmord, flera skadade av nyårsraketer, misshandel, bränder och lägenhetsbråk. Det blev facit av nattens nyårsfirande i landet.

I Visby knivskars en man i 30-årsåldern till döds en halvtimme efter midnatt.

Han fördes till lasarettet i ambulans men var död vid framkomsten. Polisen kan ännu inte ge några närmare detaljer om dådet.

– Det är rätt kaotiskt just nu, men mannen är död och det är en kniv som använts. Vi förhör vittnen och har vissa indikationer på vem som kan vara gärningsmannen, säger Benny Melin, vakthavande befäl vid Gotlandspolisen, som inte vill lämna några ytterligare uppgifter.

TT: Är det ett mord eller dråp?

– Vi ser det som ett mord, säger Melin.

Raket i ögat

En tolvårig pojke skadades av en nyårsraket i Gråska i Hallstavik när familjen fyrade av en så kallad raketkista i trädgården.

– Den sista raketen i kistan gick av någon anledning åt fel håll och träffade pojken i ögat. Han har förts till sjukhus i ambulanshelikopter men var vid medvetande och talbar. Däremot är det oklart hur svårt skadat ögat är, säger Ann-Charlotte Wejnäs vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

I Bromölla träffades en tonårsflicka av en raket och fick föras till sjukhus för kontroll, men hennes skador är enligt polisen inte allvarliga.

Även i Karlshamn träffades en man av en raket i nacken. Han fördes till sjukhus med brännskador och enligt Skånepolisen kan det inte uteslutas att skadorna är allvarliga.

Evakuerade vid brand

En person fördes till sjukhus i ambulans efter en lägenhetsbrand på Karl XII:s Gatan i Ystad. Minst sex personer och en hund evakuerades från grannlägenheterna.

Branden utbröt vid 02-tiden och när räddningstjänsten kom till platsen var rökutvecklingen kraftig.

– Vi fick ta ut lägenhetsinnehavaren via balkongen. Han hade rökskador men kunde själv ta sig till ambulansen, säger räddningstjänstens styrkechef Martin Andersson till TT.

I Göteborg fördes en man till sjukhus efter en brand i en etagelägenhet på sjätte våningen i en fastighet på Drottninggatan. Branden bekämpades av styrkor från tre brandstationer och kunde begränsas till lägenheten.

Slarv med smällare

I Skåne har ett 30-tal bränder rapporterats. Bland annat blev en skolsal utbränd vid Holmaskolan i Malmö.

– I övrigt rör det sig om bilbränder och bränder i containrar och soprum. Vi vet ännu inte om de antänts av raketer eller om det rör sig om allmän skadegörelse, säger Sofie Österheim, informatör vid Skånepolisen.

Polisen har också fått in klagomål på att folk har handskats vårdslöst med raketer och smällare.

– Vi har fått mängder med klagomål. Bland annat träffades en liten flicka i Vårby av en smällare, men utan några allvarliga skador som följd. Det har också varit många lägenhetsbråk och bränder i bilar och på balkonger, säger Ann-Charlotte Wejnäs vid Stockholmspolisen.

TT, aftonbladet.se

Publicerad: