Han är världens mest sökta pedofil

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag inleder Interpol ”Operation Ident”

Den här mannen tros ligga bakom minst 800 barnporrbilder. På flera bilder utsätter han själv unga pojkar för övergrepp.

De asiatiska pojkarna är mellan sex och 10 år gamla.

Mannen som tvingar dem till sex är världens mest efterspanade pedofil och har i snart två år slunkit igenom polisens nät.

I dag vädjar Interpol till allmänheten om hjälp att hitta honom.

Polisen har inte lyckats identifiera mannen, men hopas nu på allmänhetens hjälp.

Han dök upp för första gången på maskerade bilder i samband med ett tillslag hos en sexförbrytare i Norge. Polisen hittade 15 fotografier på vilka mannen utsätter unga pojkar för mycket grova sexuella övergrepp.

Polisen kunde snabbt konstatera att bilderna är tagna i Sydostasien. Därefter upphörde alla spår.

Sedan dess har han dykt upp på fler och fler bilder.

800 bilder

På Interpols högkvarter i Lyon finns en speciell databas för barnpornografi. Där finns i dag en serie på över 800 foton som mannen misstänks ligga bakom. Han förekommer själv på ett 100-tal bilder, vissa av dem omaskerade.

Trots det har polisen kammat noll i jakten och nu är han en av de mest eftersökta pedofilerna i hela världen. Hans namn, nationalitet och ålder är okända.

I dag, tisdag, har Interpol därför beslutat att offentliggöra vissa bilder på mannen. Förhoppningen är att någon ska känna igen honom.

– Polismyndigheter över hela världen har gjort allt man kan för att finna den här mannen. Han utgör en stor fara för unga barn och vi ber därför allmänheten om hjälp att identifiera förövaren och skydda fler potentiella offer, säger Interpols generalsekreterare Ronald K. Noble.

Högsta prioritet

Det är andra gången någonsin Interpol vänder sig till allmänheten i jakten på en pedofil. Förra gången var i höstas då den så kallade virvelpedofilen, kanadensaren Christopher Paul Neil, slutligen kunde gripas.

Den framgångsrika jakten leddes av svenske kriminalinspektören Anders Persson vid Interpols högkvarter i Lyon. Han ansvarar i dag för den spaningsstyrka på 15 personer som har till upgift att hitta den nya pedofilen.

Utredningen går under kodnamnet ”Operation Ident” och har högsta prioritet på Interpol. Anders Persson har har goda förhoppningar att lyckas.

– Senast fick vi in 500 adekvata tips och kunde slutligen ringa in Christopher Paul Neil i Thailand. Jag är ganska övertygad om att vi snart kommer att veta vem den här mannen är också, säger Anders Persson till aftonbladet.se.

Ni har känt till mannen i två år, varför vänder ni er till allmänheten först nu?

– I första hand handlar det om att skydda offren och se till att bilder av det här slaget når ut till så få som möjligt. Vi har spridit de här bilderna till ett stort antal polismyndigheter, men har nu nått vägs ände. Då återstår att ta hjälp av allmänheten.

Interpol har en god uppfattning om hur de hemliga pedofilnätverken fungerar, men mycket få uppgifter läcker ut till polisen. För att få tillgång till materialet måste pedofilerna visa sig vara värdiga medlemmar.

– Det första de måste göra är att bevisa att de inte är poliser och sedan gärna själv dela med sig av bildmaterial, förklarar Anders Persson.

När invigningen är avklarad har de här personerna full tillgång till hundratusentals barnporrbilder över hela världen.

Omöjligt att radera

– Barnen utsätts inte bara för brutala sexuella övergrepp. De lever även i vetskapen om att bilderna sprids i obegränsad upplaga över internet. Det är näst intill omöjligt att helt radera en bild från nätet, säger Anders Persson.

Interpol vädjar nu till alla som tror sig känna igen mannen på bilderna eller den miljö de är tagna att höra av sig med upplysningar till polisen i sitt hemland eller direkt till Interpol.

Publicerad: