Från blå till grön

avEva Buskas, Jens Kärrman

Publicerad:
Uppdaterad:

I?dag tar EU ett kliv mot ett grönare Europa.

En av hjärnorna bakom ”klimatpaketet” är statsminister Fredrik Reinfeldt (m).

På ett år har han gjort moderaterna de blå till moderaterna de gröna.

Aftonbladet har kartlagt förvandlingen.

Sommaren 2006: Stränderna längs Gotland förpestas av en gulgrön sörja. Lokaltidningarna varnar barn och djur från att bada i havet och turisterna överger badplatserna.

Det är två månader kvar till valet och politikerna i Almedalen är inte sena att använda algblomningen som förevändning för att prata miljö.

Men inte Fredrik Reinfeldt.

–?Geggan har funnits där ute även andra somrar, men inte blåst in till land, säger han.

En helomvändning

Alliansen går till val i stort sett helt utan miljöpolitik, men vinner valet ändå – efter en valrörelse där allt handlat om jobben.

Ett drygt halvår senare har Reinfeldt gjort en helomvändning. Från scenen på moderaternas rikskonferens i Örebro i mars 2007 slår han fast att miljön ska bli en moderat paradgren:

– Förändra er eller dö.

Miljön har aldrig varit en moderat profilfråga. Moderater med miljöintresse har betraktats som kufar i partiet. En av dem är Bo Frank, kommunalråd i Växjö. I decennier har han engagerat sig för miljön och under hans tid i kommunledningen har Växjö minskat sina koldioxidutsläpp med en tredjedel.

Men den moderata hyllningskören har uteblivit.

–?Jag har jobbat i motvind och i bästa fall fått en vänlig klapp på axeln, säger Bo Frank.

Men en brittisk ekonomiprofessor ställer allt på ända. Nicholas Sterns rapport om klimatförändringar är redan en klassisk domedagsprofetia, där han förutspår att översvämningar och torka kommer att driva hundratals miljoner människor på flykt.

Plötsligt flyttar klimatet från smala vetenskapstidskrifter till kvällstidningarnas förstasidor. Inte bara här hemma, utan i hela världen.

Fredrik Reinfeldt och partisekreteraren Per Schlingmann inser att något måste göras. Och det snabbt.

Massiv klimatturné

Under drygt en månad i början av 2007 ger sig statsministern ut på en massiv klimatturné. Han provkör miljövänliga lastbilar i Södertälje, besöker Svalbard, studerar avfallsförbränning och åker på klimattoppmöte i Bryssel.

När han kommer hem från Bryssel åker han direkt till rikskonferensen i Örebro, där moderater från hela landet nu får höra Reinfeldts budskap om förändring eller död.

Men han hade inte behövt ta i så mycket. Klimatdebatten är redan igång. Seminariet ”Moderaterna de gröna” är så populärt att arrangörerna får hämta extrastolar. Miljömoderaten Bo Frank är en av talarna.

Presenteras i vår

– För bara fem, sex år sedan satt Timbromänniskor på liknande konferenser och sa att växthuseffekten var något som miljöfundamentalister hittat på. Det är skönt att slippa höra sånt dravel mer, säger han.

Men någon miljöpolitik finns ännu inte, den presenteras först under våren. Nu ska moderata politiker plugga miljökunskap och i varje län finns numera minst en moderat miljöambassadör.

Målsättningen är klar.

–?Jag vill göra miljöpartiet helt onödigt till nästa val, säger Sofia Arkelsten, partiets miljötalesman.

Partiet kovände i klimatfrågan

5 oktober 2004: Reinfeldt skriver i en riksdagsmotion att skatteväxling ger ”försumbara miljövinster” och leder till ”försämrad konkurrenskraft för svenska företag”.

? 5 oktober 2005: Moderaterna föreslår en sänkning av bensinskatten med 15 öre per liter i skuggbudgeten.

? 22 maj 2006: Reinfeldt flaggar för sänkta miljöbilspremier om moderaterna vinner valet.

? 31 oktober 2006: Den så kallade Stern-rapporten släpps. Miljöförstöringen kommer att leda till miljontals flyktingar och en total kollaps i världsekonomin, spår ekonomen Nicholas Stern.

? 21 november 2006: Nu förklarar Reinfeldt moderaternas dåliga opinionssiffror med bristen på en ”klimatstrategi”.

? 7 mars 2007: Reinfeldt inrättar en hållbarhetskommis-sion, med företrädare för regering, näringsliv och forskning.

? 10 mars 2007: Moderaternas rikskonferens i Örebro: ”Förändra er eller dö”, säger Reinfeldt och förklarar att moderaterna ska förändra miljö- och klimatpolitiken.

? 13–17 maj 2007: Reinfeldt reser till USA, pratar klimat med George W Bush och träffar Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger.

15 juni 2007: Moderaterna tillsätter miljögrupp, och utser en miljöpolitisk talesperson.

? 20 september 2007: I budgetpropositionen höjs koldioxidskatten med 29 öre/liter på bensin och 55 öre/liter på diesel.

? 26 oktober 2007: Moderaterna antar ett nytt miljöprogram och gruppledaren Lars Lindblad vill att moderaterna ska bli det ”nya miljöpartiet”.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM