Nyheter

”Ett närmande mot Nato är naturligt”

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Mikael Odenberg bekymrad över de ryska kärnvapenplanerna

Sveriges före detta försvarsminister Mikael Odenberg, 54, är bekymrad över utvecklingen i Ryssland.

– Hur Ryssland beter sig mot sina små grannar ger väldigt viktiga signaler om vilka värden Ryssland står för. Det som händer nu är negativt, säger han till aftonbladet.se.

Mikael Odenberg.
Mikael Odenberg.

Enligt uppgifter i den brittiska tidningen The Times finns ryska planer på kärnvapen i Europa, närmare bestämt i form av en bestyckning av den baltiska flottan. Det kan ses som ett svar på USAs och Polens överenskommelse om att sätta upp en amerikansk försvarssköld mot robotar i Polen.

– Det är klart att det vore ett steg tillbaka för avspänningen i vår del av världen om Ryssland började kärnvapenbestycka sina marina förband i Östersjön, konstaterar Mikael Odenberg.

Mot neddragningarna

I protest mot neddragningarna inom försvaret avgick Mikael Odenberg i september förra året från posten som försvarsminister. Numera är han generaldirektör för Svenska kraftnät.

Behöver Sverige ett starkare försvar?

– Jag föreställer mig att mina synpunkter på den frågan är väl kända. Man ska dock inte dra för stora växlar för Sveriges vidkommande när det kommer till ryska kärnvapenplaner. Redan som försvarsminister sa jag att hur Ryssland beter sig mot sina små grannar ger väldigt viktiga signaler om vilka värden Ryssland står för. Det som händer nu är negativt.

Bör vi gå med i Nato?

– Inte som en reaktion på det som händer nu. Men visst, vi har ett nära samarbete med Nato och det finns både fördelar och nackdaler med att stå utanför eller innanför Nato. Ett ytterligare närmande är på längre sikt ganska naturligt.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert: