Nära fullt krig mellan Georgien och Ryssland

Av: Eric Thorsson, Jenny Stiernstedt, Tobias Österberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya flygattacker under natten

1 av 3 | Foto: scanpix
Hård eldstrider En bild från ryska tv-kanalen NTV visar hur barn och kvinnor flyr striderna i den Sydossetiska huvudstaden Tskhinvali.

Tbilisi Ett fullskaligt krig är nära mellan Georgien och Ryssland. Natten mot lördagen kom rapporter om nya flygattacker i närheten av Georgiens huvudstad.

Georgiens president Micheil Saakasjvili har utrymt presidentkansliet och övriga regeringsbyggnader i huvudstaden Tbilisi av fruktan för ryska bombangrepp.

Samtidigt meddelade Sydossetiens regering att alla georgiska trupper drivits ut ur provinshuvudstaden Tschinvali.

Demonstrationer ekade och tusentals människor flydde oroshärdar. Utanför Rysslands ambassad i Tbilisi samlades 3000 georgier i en ilsken demonstration på fredagskvällen.

”Ryssland är inte fredsstyrka, Ryssland är angriparen” stod det på ett plakat. Ett annat avbildade den ryska dubbelörnen så att ena huvudet slukade Sydossetien och det andra Abchazien.

Undantagstillstånd

Georgiens president Micheil Saakasjvili kommer på lördagsmorgonen att utlysa militärt undantagstillstånd, uppgav landets säkerhetsråd.

– Under natten till lördagen har Ryssland bombat hamnstaden Poti vid Svarta havet och militärbasen i Senaki. Vi tror att ryssarna har börjat bomba civil och ekonomisk infrastruktur, sade rådets sekreterare Alexander Lomaia.

I hamnstaden Poti som är är känd för sina oljetransporter har ryska stridsflygplan träffat containerfartyg och ett varv, uppgav en regeringstalesman.

Han sade att mellan åtta och elva plan var inblandade i anfallet.

"1400 civila dödades"

Tidigt på fredagen rullade ryska pansarfordon in i den kaukasiska staden Tschinvali – enligt Sydossetiens president Eduard Kokoity har 1 400 civila dödats.

Dessutom ska georgiska militärbaser ha bombats av Ryssland.

Nyhetsbyrån AP uppgav att fyra ryska flygvapenplan har skjutits ned över georgiskt territorium.

Strax före klockan tolv svensk tid annonserade Georgien en tre timmar långa vapenvila för att befolkningen skulle kunna söka skydd.

En vapenvila som inte respekterades av ryssarna. Omkring 1 400 människor har dödats i ”den georgiska aggressionen”, hävdade Sydossetiens president Eduard Kokoity på fredagskvällen.

– Vi ska undersöka antalet noggrannare, men det är i den storleksordningen. Vi har baserat uppgiften på rapporter från anhöriga, sade han enligt nyhetsbyrån Interfax.

Även Ryssland har drabbats av förluster. Enligt rapporter har fyra ryska flygvapenplan har skjutits ned över georgiskt territorium. Därtill ska tolv ryska soldater ha omkommit och omkring 150 skadats.

”Över tio stupade ryssar”

Det ryska försvarsdepartementet rapporterar också att ”över tio” ryska fredsbevarande soldater har stupat i striderna i Tschinvali och 30 har skadats. Enligt ryska försvarsdepartementet vil inte georgiska styrkor släppa de skadade ryssarna, rapporterar ryska radiostationen Echo Moskvy. Till följd av det har två av dem dött, sade en rysk militär till Interfax.

Trots dödsfallen ska fredsstyrkorna stanna och fullgöra sitt uppdrag, sade befälhavaren, Marat Kulachmetov.

Georgien slutar från och med lördag att vidaresända rysk tv till georgiska tittare, sade chefen för landets säkerhetsråd, Alexander Lomaya.

– De senaste dagarna har ryska medier, i synnerhet tv-kanalerna, fört ett informationskrig mot Georgien, sade han

Både president Dmitrij Medvedev och premiärminister Vladimir Putin underströk att det georgiska agerandet inte kunde passera utan vedergällning.

Georgiens president Micheil Saakasjvili å sin sida sade till CNN att ”Ryssland utkämpar ett krig med oss på vårt eget territorium”.

Ryskt flyg bombar

Ögonvittnen berättade att de ryska flygplanen anföll georgiska ställningar i Sydossetien. En högt uppsatt georgisk säkerhetskälla uppger att ryskt flyg har bombat den georgiska flygbasen Vaziani utanför huvudstaden Tbilisi.

Samtidigt säger ryska militära källor enligt nyhetsbyrån Ria att den ryska pansarkolonnen är framme i Sydossetiens huvudort Tschinvali. Det georgiska nationella säkerhetsrådet sade tidigare att om rysk trupp gick in i Sydossetien skulle detta betraktas som att Ryssland och Georgien är i krig med varandra.

Befälhavaren för de ryska fredsbevarande styrkorna i Sydossetien, Marat Kulachmetov, rapporterade – liksom UNHCR – att Tschinvali har fått svåra skador.

"Staden förstörd"

– Till följd av många timmars beskjutning med tungt artilleri är staden praktiskt taget förstörd, sade Marat Kulachmetov till Interfax i telefon från staden.

Internationella rödakorskommittén (ICRC) vädjade tidigare på dagen om att en ”humanitär korridor” ska upprättas i Sydossetien för att göra det möjligt för ambulanser att evakuera skadade.

Stridigheterna i regionen drog igång tidigt på fredagsmorgonen.

Finlands utrikesminister och OSSE:s ordförande Alexander Stubb hade i går kontakt med konfliktens parter och manade dem då att återvända till förhandlingsbordet.

Stubb säger sig vara djupt oroad och har därför bjudit in till fredssamtal i Helsingfors så snart som möjligt, skriver FNB.

Skyller på rebeller

En georgisk tjänsteman förklarade att landet arbetar med att ”neutralisera” rebellstyrkor som angripit byar i utbrytarprovinsen.

Enligt Reuters har Georgiens president Micheil Saakasjvili gett order om full mobilisering av krigsmaktens reservstyrkor.

Ryssland lägger skulden för striderna på Georgiens västorienterade regering och kallar landets agerande ”fullständigt obegripligt”.

Publicerad: