Tysk bonde fick död mans armar

NYHETER

Opererades i 15 timmar av 40 personer

Foto: ”De ser ut som förr” lär bondens hustru ha sagt när hon instinktivt grep efter hans nya händer efter operationen.

Världens första dubbla armtransplantation har genomförts. Det var en tysk bonde som blev först om att få två nya armar.

Transplantationen lyckades och mannen mår bra, säger läkarna i München.

Foto: Att operationen skedde så långt upp på armen gjorde den än mer komplicerad.

Att den gjordes ända uppe på överarmarna innebar en mängd utmaningar. Tidigare har bara några få transplantationer gjorts av händer och underarmar.

Patienten är 54 år. Han tvangs amputera båda armarna efter en olycka för sex år sedan, och har inte kunnat komma tillrätta med olika proteser som prövats. Eftersom han var helt beroende av andras hjälp frågade han om det gick att få nya, riktiga armar.

Rätt klinik

Rechts der Isar-kliniken vid Tekniska universitetet söder om München hade bra förutsättningar med sina specialiseringar på mikrokirurgi, återställande av avslitna kroppsdelar och transplantation av inre organ. Förberedelserna började för flera år sedan.

Men man måste invänta en lämplig donator – kön, ålder, hudfärg, och blodgrupp måste stämma.

Den komplicerade operationen gjordes förra veckoslutet. Den tog 15 timmar för 40 personer, som jobbade i fem grupper: en vardera på varje arm hos patienten och hos den nyss avlidne donatorn, och en som tog ut en ven på donatorns ben, nödvändig för en samtidig bypass i vänstra axeln på patienten.

Grep händerna

Operationsledaren Christoph Höhnke berättade att han blev rörd när hustrun senare besökte sin nyopererade man och instinktivt grep efter hans händer.

– De ser ut precis som de brukade, ska hon ha sagt.

I sitt referat av den krävande insatsen skriver kliniken att transplantationer vid överarmen innebär stora utmaningar för immunsystemen – både hud och benmärg är mycket känsliga, och det kan bli reaktioner där den nya extremiteten så att säga angriper sin värd. Därför krävs noggrann övervakning under lång tid.

Det kan ta upp till två år innan nerverna har återställts så att mannen har full känsel ända ut i fingerspetsarna, sade Höhnke.

TT