Dataföreningen hackad

Vd bekräftar: Uppgifter om 24.000 medlemmar har lagts ut på nätet

Dataföreningen bekräftar att man blivit hackade och plockade på hela medlemsregistret.

– Det stämmer. Och det är väldigt olyckligt. Vi kan bara beklaga det som hänt, säger Dataföreningens vd Annica Bergman.

Det var på torsdag eftermiddag som gruppen kallad Vuxna förbannade hackare la ut hela Dataföreningens medlemsregister på internet.

– Det stämmer att det handlar om 24.000 e-postadresser. Vi utreder nu vad som hänt, jag blev själv informerad vid 16.30 i eftermiddags, säger Annica Bergman.

Stängde alla sajter

En halvtimme senare stängde Dataföreningen ner alla sina sajter.

Hackarna påstår själva att man haft tillgång till uppgifter i upp till två år.

– Men det har jag svårt att tro. Vi vet inte just nu när detta intrång skedde och jag hoppas kunna svara bättre i morgon, men det verkar inte troligt att detta pågått i 1,5 år, säger Bergman.

Det som lagts ut på internet är Dataföreningens register på medlemmarnas namn, e-postadress och krypterade lösenord – som i flera fall har knäckts och skrivits ut i klarspråk.

”Väldigt olyckligt”

– Det är väldigt olyckligt. Men det handlar inte om några kritiska uppgifter. Vi har till exempel inte personnummer på våra medlemmar.

När Dataföreningen kan öppna sina sajter igen är oklart.

– Jag kan inte svara på det. Men vi måste utreda det här ordentligt och hitta en bra plan för när vi ska komma upp igen, säger Annica Bergman.

– Just nu utreder vi vad som hänt och vi arbetar intensivt. Vi har också informerat alla våra medlemmar via mejl. Vi har officiellt inte polisanmält detta, men det kommer vi att göra.

Publisert: