Gustav drar vidare mot USA

NYHETER

Är på väg mot New Orleans – invånarna fruktar ny Katrina-katastrof

Orkanen Gustav har skördat närmare 80 människoliv i Karibien när den nu hämtar ny styrka och drar vidare mot Kuba och New Orleans.

På fredagen – treårsdagen av Katrinas tillslag – fick invånarna i New Orleans order att hålla sig redo för evakuering.

Orkanen Gustav slog till mot Jamaica på fredagen och tog elva människors liv.

Den annars livliga huvudstaden Kingston låg öde medan de starka vindarna slet loss tak.

Dödstalet i Jamaica kan komma att stiga.

– Vissa områden som drabbades av stormen har inte kunnat nås av räddningsarbetare, sade en talesperson för civilskyddsmyndigheten.

– De flesta dog när deras hus kollapsade eller av fallande träd. Andra drunknade när de försökte simma över översvämmande floder.

På fredagskvällen, svensk tid, kom beskedet att stormen uppnått orkanstyrka.

Värst i Haiti

Flest människoliv har Gustav skördat i Haiti, ett mycket fattigt land vars infrastruktur och befolkning drabbas hårt av stormar och orkaner.

Den före detta stormen begränsades till 28 meter per sekund under fredagsmorgonen, men USA:s orkancenter förutspådde att Gustav samlar kraft till en ”större orkan” innan den når Kuba under helgen via Caymanöarna. Kuba är med sina många gamla bostäder mycket sårbart för oväder.

Södra USA förbereder sig nu också för Gustav och minnena från orkanen Katrinas framfart 2005 tränger sig på.

New Orleans, som härjades svårt av Katrina, ligger mitt i den väg som Gustav förmodas ta in över fastlandet. Invånarna ombads hålla sig redo för evakueringsorder från fredagen – som råkar vara treårsdagen av Katrinas tillslag.

Eldprov

I Louisiana och Mississippi har redan undantagstillstånd deklarerats inför Gustavs väntade ankomst på måndag. En ny eventuell orkan blir ett eldprov för de amerikanska myndigheterna som kritiserades skarpt för sina insatser i samband med Katrina.

I Mexikanska bukten pågick också förberedelser inför Gustav och oljeföretag evakuerade personal. En fjärdedel av USA:s råoljeinstallationer finns i Mexikanska bukten.

Samtidigt bildades en ny storm, Hanna, nordost om Leewardöarna. Den väntas övergå till orkan på söndag och kan hota Bahamas och Florida.