En miljon instängda av översvämning

NYHETER

"Riskerar att dö om de inte räddas"

1 av 3 | Foto: Madhepuradistriktet i delstaten Bihar.

Över en miljon människor uppges vara isolerade och instängda mellan översvämmade floder i östra Indien i det häftiga monsunregnet.

Det häftiga regnandet fick på tisdagen floden Koshi i östliga Bihar, en av Indiens fattigaste regioner, att bryta genom sina lerfördämningar på åtskilliga platser. På ett ställe skapads en ny flod som isolerat över en miljon människor, uppger Bihars minister för katastrofhantering, Nitish Mishra.

– De instängda människorna måste evakueras till säkra platser för att deras liv ska kunna räddas, sade han på på tisdagskvällen till AFP.

Två miljoner drabbade

Enligt Reuters är över två miljoner människor drabbade av översvämningarna i östra Indien och CNN skriver att åtminstone hälften av dem måste evakueras.

CNN uppger att omkring tusen byar – med fler än 225 000 hus – är översvämmade och man befarar att många kan komma att omkomma.

Värst utsatta är delar av de indiska delstaterna Bihar och Uttar Pradesh samt områden i Nepal och Bangladesh. Över tusen människor i Sydasien har mist livet i översvämningarna efter de monsunregn som började i juni.

”En katastrof”

Sedan ytterligare tolv bybor drunknat i det virvlande flodvattnet är antalet dödsoffer i Bihar nu uppe i 42. Också inne i Nepal har samma flod fått en damm att brista, uppger tjänstemän i Bihar.

Bihars regionminister Nitish Kumar beskriver, enligt AFP, situationen som ”en katastrof”.

De indiska myndigheterna varnar för fortsatta skyfall i östra Indien, däribland Bihar, de närmaste fyra dagarna.