Kalsonger skitar ned badhus

Trenden med att bära kalsonger under badbyxorna har lett till mycket skitigare badvatten. Nu tvingas Skara Sommarland att höja klorhalten för att rena vattnet.

– Kalsongerna innehåller mänsklig avföring, säger Torbjörn Andersson.

Det är en trend bland ungdomar att ha sina kalsonger under badbyxorna när man badar. Det anses coolt att låta kalsongresåren sticka fram under badkläderna för att på så sätt visa kalsongmärket. En trend som skapar problem på badplatser runt om i Sverige.

Gamla kalsonger

– Problemet är att de inte tar på sig ett par rena kalsonger under badbyxorna utan att de har använts minst en dag eller flera. Det finns helt ekelt mänsklig avföring i kalsongerna, säger Torbjörn Andersson, drift och underhållsansvarig på Skara Sommarland.

De smutsiga kalsongerna fungerar som en katalysator för bakterierna i vattnet.

– Det bildas kväve av smutsen som blir som ett gödningsmedel för bakterierna och det blir en ökad bakterietillväxt. Det leder till att vi måste få ner bakteriemängden och det får vi genom att öka mängden klro i vattnet med 10 - 20 procent, säger Torbjörn Andersson.

Över hälften badar i kalsonger

Och det är inte bara några enstaka ungdomar som har kalsongerna under sina badbyxor. Enligt Torbjörn Andersson har över hälften av pojkarna i åldersgruppen 10 - 20 år på sig kalsonger ned i vattnet. Men något förbud kommer det inte att bli.

– Vi har funderat på det men det skulle vara jobbigare att få av kalsongerna från alla badande. I går hade vi över 10 000 gäster varav hälften badade, vi skulle inte göra annat än att jaga kalsonger, säger han.

Värre för badhusen

Utomhusbaden får hjälp av solen med reningen av vattnet så problemet är större för badhus.

Karlstads badhus införde i vintras kalsongförbud i badhuset och Husby badhus i Stockholm har tvingats investera miljoner i ett nytt reningsverk för att klara den ökade bakteriemängden.

Publisert: