Brand i anrikt hus i Falun

avTitti Jersler, Tobias Österberg

NYHETER

Har inte hunnit byggas upp – brann även i somras

i full brand Ett anrikt hus började brinna tidigt på fredagsmorgonen. Byggnaden hade inte hunnit byggas upp sedan branden i somras. Huset är byggt 1903.

Egnellska huset i Falun har brunnit igen. Kvart i fyra på fredagsmorgonen ryckte räddningstjänsten ut till fastigheten som ännu inte hunnit byggas upp efter branden i somras då bara fasaden och skorstensstockarna återstod.

Boende i centrala Falun uppmanades tidigt på morgonen att hålla sig inomhus och ha alla fönster stängda på grund av branden i Egnellska huset.

– Det är en hel del plast som har brunnit och varningen utfärdades som en ren försiktighetsåtgärd. Inga människor har skadats, men det har varit en irriterande rök och lukt, sade Bo Eriksson, presstalesman vid Dalapolisens ledningscentral, till vid 8.30-tiden.

Eftersläckningsarbete pågår fortfarande och ett stort område runt Egnellska huset är avspärrat.

– Branden är under kontroll, det finns inte mycket kvar som kan brinna längre. Det är bara stenmuren kvar av huset, säger Crister Nelefelt, vakthavande befäl vid polisen i Dalarna.

Kan vara anlagd

Egnellska huset har varit en byggnadsplats sedan storbranden i somras och polisen misstänker därför inte att några människor ska ha befunnit sig i huset när det började brinna.

– Byggnadsarbetarna hade slutat för dagen. Det finns inga tecken på att det ska ha funnits människor kvar i byggnaden, säger Crister Nelefelt.

Polisen utesluter inte att branden är anlagd.

– Vi vet inte orsaken bakom branden ännu och det kommer dröja innan grunden svalnat av tillräckligt för att vi ska kunna inleda den tekniska undersökningen, säger Kent Lind, länsvaktande befäl.

Grov mordbrand

Sommarens eldsvåda klassades som grov mordbrand men polisutredningen lades ner i februari i år sedan brottet inte kunnat styrkas.

En 41-årig man hade då suttit häktad misstänkt för att ha anlagt branden. Han var tidigare dömd till rättspsykiatrisk vård för en annan mordbrand.

Egnellska huset byggdes 1903 på Myntgatan i centrala stan. Det var en av de första byggnader som ritades av Faluns första stadsarkitekt Klas Boman.

När huset brann ner användes det som kontorsbyggnad.