Du vinner, Reinfeldt

NYHETER

... men Sahlin är årets raket på maktlistan

De styr över ditt jobb, din plånbok, dina shoppingvanor och vad du pratar om på fikarasten.

Några av dem har du aldrig hört talas om.

För tredje året i rad har Aftonbladet låtit en jury utse Sveriges 100 mäktigaste män och kvinnor.

Foto: GRATTIS FREDRIK Statsministern lyckades försvara förstaplatsen från i fjopå Aftonbladets lista över Sveriges 100 mäktigaste personer. Men Mona Sahlin utmanar på allvar och har avancerat från 35:e til3:e plats på Aftonbladets lista över Sveriges mäktigaste.

De är nya på sina jobb.

Och raketer på Aftonbladets maktlista.

Mona Sahlin och Jan Björklund har fått en succéstart som partiledare.

För tredje året i rad har Aftonbladet låtit en jury på 41 personer utse Sveriges 100 mäktigaste. Skandaler och dåliga opinionssiffror rubbar inte statsminister Fredrik Reinfeldt, som toppar listan för andra året i rad.

I toppskiktet har han sällskap av två nykomlingar. Mona Sahlin kniper tredjeplatsen under sitt första år som s-partiledare. På plats nummer tio finns Jan Björklund, som tog över folkpartiet i september.

- Att utöva inflytande är ett av skälen till att man vill vara politiker, så det känns tillfredsställande att jag uppfattas som en viktig opinionsbildare, säger han.

Doldisar bland de nya

Jan Björklund tror att hans profii skolfrågorna förklarar raketkarriären på listan.

- Jag känner för egen del att det arbete jag gjort i tio år börjar ta skruv, att allt fler ansluter sig till den linje jag har drivit.

Bland nykomlingarna finns flera politiska doldisar. Fredrik Reinfeldts nya statssekreterare

H G Wessberg har större inflytande än många ministrar, liksom moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, taktikern som redan jobbar med valrörelsen 2010.

Men det är inte bara politiker som bestämmer i Sverige.

Världsstjärnan Zlatan Ibrahimovic har större inflytande än både kungen och Volvochefen Leif Johansson. Skjutjärnsjournalisten Janne Josefsson är mäktigare än Marcus Wallenberg. Tv-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson spöar Pär Nuder.

Modeexperterna åkte ut

Vilka som tappat mark eller försvunnit helt från listan säger också mycket om Sverige. I spåren av fackets medlemstapp rasar LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin för första gången ut från topp 10.

Valåret 2006 fanns många tyckare bland de mäktigaste, i år är de färre och på mindre framskjutna placeringar. Mats Knutson, politisk kommentator på SVT, och Expressens ledarredaktör P M Nilsson tillhör dem som åkt ut.

I spåren av klimatdebatten och möjligen stundande sämre tider tycks konsumtionshysterin vara på väg bort. Förra året var båda modeexperterna Ebba von Sydow i Vecko-Revyn och Aftonbladets Sofi Fahrman med bland de 100 mäktigaste. I år platsar de inte på listan.