Nationella prov redan i trean

”Misslyckas man på lågstadiet så är det svårt att ta igen”

Kunskapsmål och nationella prov redan i tredje klass.

Redan från och med nästa år blir det verklighet.

Det har regeringen bestämt.

Utbildningsminister Jan Björklund.
Utbildningsminister Jan Björklund.

– Lågstadiet är utbildningsväsendets viktigaste del. Det är där eleverna ska lära sig läsa, skriva och de fyra räknesätten. Misslyckas man på lågstadiet så är det svårt att ta igen det senare, säger utbildningsminister Jan Björklund till Rapport.

Därför har Skolverket tagit fram kunskapsmål i svenska och matematik. Barnen ska bland annat kunna stava vanliga ord samt addera och subtrahera upp till 200.

Utbildningsministern uppger till Rapport att det inte är uteslutet att vissa barn kan få gå om en årskurs, men säger samtidigt att han anser att det är värre med barn som "går igenom flera år i skolan utan att problemen upptäcks".

Men Lärarförbundet är kritiskt till förslaget.

– Det finns ingen som helst forskning som visar att prov i den tidiga åldern skulle påverka resultaten hos eleverna så de blev bättre. Vi saknar forskningsgrund i förslaget. Snarare visar forskning att mätning av kunskap kan vara förödande för så små barn, säger Ann-Charlotte Eriksson som är första vice ordförande till aftonbladet.se.

Men är det inte bra att mäta kunskapen så man tidigt kan sätta in resurser och hjälpa de barn som har problem att följa med i undervisningen?

– Jag tycker man kan tänka sig nationella prov om det har ett sådant tydligt syfte. Om det är ett sådant papper som krävs för att läraren ska sätta in en ordination och få finansiering då kan jag tycka att det fyller ett syfte att ha nationella prov.

Varför skulle provet kunna påverka barnen negativt?

– De som får ett negativt resultat kan ha svårt att frigöra sig från det negativa resultatet.

Publisert: