Publicerad:
Uppdaterad:

Planerar att slå till mot flygplatserna

Av: Robert Triches

Publicerad:
Uppdaterad:

PAD:s krav: Regeringen måste avgå

Demontranterna tänker försvara sig om militären försöker rensa flygplatserna i Bangkok.
Foto: AP
Demontranterna tänker försvara sig om militären försöker rensa flygplatserna i Bangkok.

Thailändsk polis och militär planerar att slå till och rensa Bangkoks bägge belägrade flygplatser.

– De håller landet och allmänheten som gisslan, dundrar premiärminister Somchai Wongsawat mot PAD-anhängarna.

Foto: REUTERS
Thailands premiärminister Somchai Wongsawat.

Samtidigt ordnar PAD-anhängarna barrikader runt den internationella flygplatsen Suvarnabhumi. Från högtalare ropas provokativt ”Är ni rädda?” Och svaret från massan – ”Vi är inte rädda!”

Beväpnade

En del anhängare har beväpnat sig med påkar och batonger. AP rapporterar också om att vissa ska vara beväpnade med skjutvapen. Ambulanser uppges stå redo vid flygplatsen om ingripandet blir blodigt.

Somchai har inte sagt när utrensningen ska komma igång. Men han är beslutsam att öppna flygplatserna snarast. Senast på lördag har man sagt att Suvarnabhumi ska öppnas för trafik igen.

Somchai sa i ett uttalande tidigare:

Militärkupp

– Det kommer att ta åratal att återupprätta förtroendet igen.

Men samtidigt surrar rykten om att militären kan komma att försöka ta makten om regeringen går för hårt fram med PAD-anhängarna.

– Om regeringen använder sig av undantagstillståndet och beslutar sig för att slå ner protesterna, kan armén bestämma sig för att blanda sig i och förhindra det, säger Panithan Wattanayagorn, professor i politik på Chulalongkorn-universitetet i Bangkok till AP.

Enligt regeringens talesman Nattawut Sai-kua kommer man dock att försöka förhandla med PAD. Men PAD säger sig inte villiga att förhandla.

– De (polisen) har inte skickat någon att tala med oss, säger PAD-talesmannen said Suriyasai Katasila. Vi kommer att hålla stånd. och vi kommer inte att förhandla med mindre än att regeringen avgår.

Publicerad:
Publicerad: