Hans lön: 900 000

avJohan Arkert, Roland Johansson

NYHETER

Facket rasar mot postens vd

Foto: Foto: JANERIK HENRIKSSON/SCANPIX
VÄLBETALD. Postens vd Lars G Nordström får en minst sagt stor månadslön – hela 900 000 i månaden – något som väcker starka reaktioner.

En lön på 900 000 kronor i månaden.

Plus fem miljoner om året i pension.

Postens vd Lars G Nordström sitter i guldsits – facket rasar.

TV4:s Nyheterna rapporterar om Nordströms förmånliga löneavtal.

Utöver knappa miljonen i månadslön får han alltså ytterligare fem miljoner i pension – varje år fram till 2012. Pensionen kommer av hans tid som vd för delstatliga banken Nordea.

Nordströms lön gör honom till en av de bäst betalda cheferna i ett statligt bolag – någonsin. Som en jämförelse tjänar statsminister Fredrik Reinfeldt 131 000 kronor i månaden.

Reagerar starkt

Fackförbundet Seko reagerar starkt.

– När vi har en finansminister som går ut och kritiserar bankcheferna för deras höga löner, då blir det ju lite konstigt när ägaren tar en före detta bank-vd och sen toppar hans lön. Alltså, det går inte ihop för mig, säger förbundsordföranden Janne Rudén till TV4.

När svenska posten skulle slås samman med den danska stod det klart att dåvarande vd:n Erik Ohlsson inte fick fortsatt förtroende. I stället rekryterades Nordström.

”Inget snack”

– De ska ha bra betalt, det är inget snack om den saken, men jag är övertygad om att man kan rekrytera bra direktörer utan att överdriva på det sätt som man gör, säger Janne Rudén.

Postens styrelseordförande Marianne Nivert är den som rekryterade Lars G Nordström. På frågan om Nordströms pension från Nordea kom upp när han rekryterades svarar Marianne Nivert till Dagens Nyheter:

Sin pension som insats

– Nej det gjorde det inte. Han var redan pensionär när det här var uppe. Det hade varit svårt att säga till honom, när vi ville ha hans speciella kompetens, att han skulle jobba med sin pension som insats, säger hon.