”M kopierar Fp:s strategi från 2002”

Lena Mellin: Invandrarkontraktet kan bli verklighet.

Moderaterna höjer kraven på invandrare för att positionera sig mot Sverigedemokraterna. I själva verket kopierar de folkpartiets framgångsmetod från 2002, säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

– Moderaterna kopierar folkpartiets strategi från valet 2002, när Lars Leijonborg höjde kraven på invandrare. Den gången skulle invandrare göra språktest för att få medborgarskap – det här förslaget är en annan variant. De lägger fram det inför sitt framtidskonvent nu på fredag.

Vad tycker väljarna om invandrarkontraktet?

– De flesta tycker nog det är bra. Det kommer fler och fler förslag i den riktningen, så kontraktet kan nog bli verklighet i någon variant.

Kritiker i socialdemokraterna menar att alla inte får samma förutsättningar om man inför ett invandrarkontraktet. Kommentar?

– Det var kanske inte så vasst. Svenskar har ju vuxit upp i det här samhället och undervisats i den svenska skolan som invandrare inte har. Så alla har inte samma förutsättningar från början.

Finns det någon fara i om bidragen blir indragna?

– Nej det tror jag inte, kommunerna kan ju inte låta någon svälta. Och någon form av sanktion måste det vara, annars blir det bara att invandrarna skriver på ett papper.

Går det att kontrollera att kontrakten efterlevs i praktiken?

– Invandrarna kommer inte skriva under att de ska leva som svenskar, bara att de har tagit del av svenskarnas värderingar.

Publisert: